Početna  /  U Madridu protesti protiv nezavisnosti Katalonije
Svijet

U Madridu protesti protiv nezavisnosti Katalonije

Više hiljada ljudi okupilo se danas u Madridu u znak protesta zbog proglašenja nezavisnosti Katalonije.

Demonstranti su se okupili na trgu Kolon, jedan dan pošto su katalonske regionalne vlasti proglasile nezavisnost tog španskog regiona.

Poslanici u katalonskom parlamentu proglasili su juče nezavisnost tog regiona od Španije, a ubrzo potom je Senat Parlamenta Španije odobrio prijedlog da Vlada preduzme kontrolu nad Katalonijom, i uvođenje vanrednih mjera u toj oblasti u skladu sa Članom 155 Ustava Španije.

Potpredsjednici španske vlade Soraji Saens de Santamarija povjereno je upravljanje Katalonijom nakon odluke centralne vlade u Madridu da uvode prinudnu upravu u Kataloniji, objavljeno je danas u španskom Službenom glasniku.

Španski premijer Marijano Rahoj, koji je sada smijenio katalonskog lidera Karlesa Pućdemona, aktivirao je član 155 Ustava, raspustio je regionalni parlament i raspisao izbore u Kataloniji za 21. decembar.

Pućdemon i 12 članova njegovog kabineta neće više primati plate iz državnog budžeta i mogu biti optuženi za “uzurpiranje” tuđih funkcija, ako odbiju da se povuku.

Katalonski zvaničnici nisu odmah odgovorili na mjere centralne vlade u Madridu. Jedino je direktor policije, koji je takođe otpušten, izdao saopštenje u kojem je naveo da će poštovati odluku vlade.

Aktiviranje člana 155 Ustava znači uvođenje prinudne uprave nad Katalonijom, odnosno centralna vlast preuzima kontrolu nad katalonskom vladom, policijom, finansijama, državnim medijima i komunikacijama do održavanja regionalnih izbora.

0 Shares
0 Shares
Copy link