Početna  /  U jeku afere „Krušik“ u Srbiji: Kancelarija ambasadora Srbije u BiH zastupa „Krušik“
Bosna i Hercegovina Srbija Vijesti

U jeku afere „Krušik“ u Srbiji: Kancelarija ambasadora Srbije u BiH zastupa „Krušik“

Pripadnici Bezbjednosno – informativne agencije (BIA) i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije 18-og septembra uhapsili su uzbunjivača Aleksandra Obradovića zbog sumnje da je oktrio poslovnu tajnu koja se tiče poslovanja državne fabrike oružja „Krušik“ iz Valjeva. Smatra se i da je Obradović novinarima dostavio informacije i dokaze i o umiješanosti oca ministra policije Srbije Nebojše Stefanovića u trgovinu oružjem.

Naime, brojni srpski, ali i evropski mediji, otkrivaju da je „Krušik“ po povlaštenim cijenama prodavao oružje firmi „GIM“ kojom rukovodi dugogodišnji poslovni partner i prijatelj Branka Stefanovića (oca ministra Stefanovića) Goran Todorović, a koja je zatim to oružje preprodavala Saudijskoj Arabiji (Raniad Al Jazira) i ostvarivala enormnu dobit. Novinari BIRN-a i NIN-a tvrde da se sumnjiva kupoprodaja oružja u kojoj je učestvovao Branko Stefanović odvijala godinama unazad i da je za to vrijeme, državna fabrika oružja bilježila je drastičan pad u poslovanju, dok je firma „GIM“ za samo tri godine povećala neto dobit za nevjerovatnih 3150 puta. Mediji su iznijeli i dokaze da je Branko Stefanović radio kao predstavnik firme „GIM“, pored dobro poznate činjenice da i sam ima privatnu firmu koja se bavi proizvodnjom i prodajom oružja.

Interesantno je i to da je država Srbija blokirala izvoz naoružanja Jermeniji od strane valjevske firme „Krušik“, dok je samo nekoliko mjeseci poslije dozvoljeno ostvarivanje tog istog ugovora i prometovanje tim istim naoružanjem privatnoj firmi „Vektura trans“, koja je na kraju, oružje preprodala Jermeniji i ostvarila enorman profit, upozorio je narodni poslanik u Skupštini Srbije Miroslav Aleksić.

„Pozivam tužilaštvo da ispita ko je i zašto državnom preduzeću „Krušik“ zabranio da direktno u Jermeniju izveze mine u vrednosti od 7,16 miliona američkih dolara, iako je Nadzorni odbor „Krušika“ odobrio toj firmi direktan izvoz oružja. Privatna kompanija je nekoliko mjeseci kasnije dobila dozvolu za izvoz „Krušikovog“ oružja u Jermeniju“, rekao je Aleksić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Advokat Aleksandra Obradovića Vladimir Gajić tvrdi kako su predstavnici institucija koji su uhapsili uzbunjivača Obradovića i fabrika „Krušik“, ali i Srpska napredna stranka došli u nerješivu enigmu, tvrdeći da je Obradović lagao o svim iznesenim informacijama.

„Kada bi to bila laž, onda ne bi mogla da bude poslovna tajna, a ako je istina, onda ne može da bude krivično djelo“, objasnio je Gajić.

Kancelarija Aleksandra Đorđevića zastupa „Krušik“

Rukovodioci fabrike „Krušik“ ubjeđuju javnost da je ova firma oštećena iznošenjem podataka i odavanjem poslovne tajne, ali novinar NIN-a Vuk Cvijić tvrdi upravo suprotno, odnosno da se iznošenjem informacija firma štiti od finansijskog propadanja. On je gostujući u emisiji „Utisak nedelje“ urednice i voditeljke Olje Bećković, izjavio da ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević predstavlja fabriku „Krušik“ u pravosudnom procesu.

„Advokatska kancelarija koja zastupa Krušik, pripada bivšem direktoru BIA-e Aleksandru Đorđeviću, koji je sada ambasador Srbije u Sarajevu“, kazao je Cvijić.

Inače, profesor sa Pravnog fakulteta u Beogradu Igor Vuković kaže da u ovakvim slučajevima posao tužilaštva nije da krivično goni nekoga, nego poslodavac jedino može da u građanskoj parnici tuži onoga za koga se sumnja da je odao tajnu.

Iz ambasade Republike Srbije u BiH danas su nam rekli da ambasador Đorđević nije u prilici da telefonskim putem odgovara na pitanja, te da ista pošaljemo elektronskom poštom, što smo i uradili. Kada dobijemo odgovor, objavićemo ga na našem portalu.

Mnogi novinari u Srbiji smatraju da se trougao BIA – Krušik – privatni kapital vrha SNS-a vrlo jasno i nedvosmisleno vidi iz svih ovih informacija, kao i da izneseni dokazi Aleksandra Obradovića upućuju na očigledna krivična djela koja se vrše sa državnog vrha. Iako je zakon koji štiti uzbunjivače u Srbiji na zavidnom nivou, to nije pomoglo Obradoviću koji se i dan danas nalazi u pritvoru i čeka početak pravosudnog procesa.

Autor: Stefan Blagić