Početna  /  U Italiji u jednom danu umrlo 683 ljudi, novih 5210 zaraženih
Svijet

U Italiji u jednom danu umrlo 683 ljudi, novih 5210 zaraženih

Piacenza, vestizione dei medici (Imagoeconomica)

Italijanske vlasti danas su saopštile da su u posljednja 24 sata od Covida-19 umrle još 683 osobe, što je manje nego juče.

U posljednja 24 sata zaraženo je još 5210 ljudi, što je nešto manje nego juče. Ukupno je pozitivno 74.386 osoba. U posljednja 24 sata izliječeno je 1036 ljudi, a ukupno njih 9362, prenosi portal Index.hr

Ukupno su u Italiji od pojave Covida-19 umrle 7503 osobe, a od toga 33 doktora.

U najteže pogođenoj sjevernoj talijanskoj regiji Lombardiji i dalje je kritično.

Šef civilnog štaba u Italiji ima temperaturu, u izolaciji je.

Broj novozaraženih ipak se smanjuje

Italija je juče dobila nove dokaze da broj novozaraženih usporava zahvaljujući bolnoj mjeri karantina koju su počele primjenjivati i druge države, s velikim privrednim gubicima.

Zdravstveni radnici u Italiji istražuju sve podatke koji bi mogli pokazati da su dvje sedmce zabrana i zatvaranja urodili plodom. Najstrože mjere bi teoretski trebale isteći u srijedu naveče, no vlada će ih u nekom obliku zasigurno produžiti na još nekoliko sedmica ili mjeseci.

Jučerašnja 743 nova smrtna slučaja prekinula su dvodnevni niz pada tog broja. U ponedjeljak je bila 601 preminula osoba, a u subotu je zabilježen najveći broj umrlih u nekoj državi od početka pandemije – njih 793.

No broj službeno potvrđenih novih zaraza juče je narastao samo za osam posto, jednako kao i u ponedjeljak i najmanje otkako je Italija 21. veljače zabilježila prvi smrtni slučaj.

Mjere počinju imati utjecaja

“Mjere koje smo preduzeli prije dvije sedmice počinju imati uticaja”, rekao je šef službe za civilnu zaštitu Angelo Borelli za dnevne novine La Repubblica, prije nego što su objavljeni podaci za utorak.

Dodao je kako će podaci narednih dana pokazati usporava li zaista rast broja novozaraženih.

Pokaže li se to tačnim, sporiji rast u Italiji pružio bi nadu usred globalne zdravstvene krize koja se produbljuje u drugim dijelovima Evrope i u Sjedinjenim Državama.

Naučnici vjeruju da države poput Španije i Francuske prate italijanski scenario sa zakašnjenjem od nekoliko sedmica.

Brojevi u Sjedinjenim Državama takođe su slični onima u Italiji prije dvadesetak dana.

Izvor: Index.hr

8 Shares
8 Shares
Copy link