U BiH uhapšena osoba bliska ISIL-ovim strukturama

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić kazao je da su policijske agencije sinoć su u Sarajevu uhapsile osobu blisku tzv. Islamskoj državi i njenim aktivnostima.

Dragan Mektić (FOTO: Moja Hercegovina)

“Sinoć smo imali jednu aktivnost u pogledu jedne osobe koja je sa lažnim motivima pokušala da zloupotrijebi način liberalizovanog ulaska u BiH. Došli smo informacije da se radi o osobi bliskoj ISIL-ovim strukturama. Rano jutros je vraćena iz BiH. Vjerujemo da je došao da pokuša da svoj boravak koristi u neku terorističku aktivnost. Za sada je prepoznat i neće moći ući u BiH u budućnosti”, kazao je Mektić.

Kako je naveo, terorizam ne miruje, produbljuje način svoga djelovanja, mijenja način rada…

“U tom smislu, terorizam svaki dan postaje sve veća opasnost u svijetu, posebno u Evropi u kojoj živimo. Obzirom na recidive iz naše prošlosti, imali smo osobe koje se mogu dovesti u vezu sa terorizom, postoji stalna tenzija i diskusija o tome da li smo mi teroristička zemlja. Mi u BiH smo preduzeli jako puno mjera i radnji da eliminišemo sve ono što se može nazvati terorističkom prijetnjom. U posljednje vrijeme se sve više fokusiramo na prevenciju raznih terorističkih prijetnji”, rekao je Mektić.

On je naveo da su u proteklom periodu postignuti zadovoljavajući rezultati kada je u pitanju prevencija terorističkih napada.

“Nismo eliminisali u potpunosti tu prijetnju, ali činimo sve da spriječimo i preduprijedimo teroristički akt u BiH. Vrlo je teško da se radi zato što su teoristi spremni na nove metode izvršenja teroristički napada. Suština borbe protiv terorizma nje da dođete prije do informacije, eliminišete prijetnju i na taj način spriječite teroristički akt”, naveo je ministar sigurnosti BiH.

“Bezbjednosne agencije snose najveću odgovornost za svu problematiku terorizma u BiH. Sebe vidim kao najodgovorniju osobu i od toga ne bježim. Moramo mijenjati svijest naših građana kada je u pitanju percepcija terorizma. Preserećemo sve što možemo, kolike su naše mogućnosti. Država će morati da pojača svoje kapacitete, da se kadrovski i tehnički ojačamo. Presrećemo određeni broj događaja”, naveo je Mektić.

nje da dođete prije do informacije, eliminišete prijetnju i na taj način spriječite teroristički akt”, naveo je ministar sigurnosti BiH.

On je naveo da je Ministarstvo sigurnosti BiH u saradnji sa kolegama iz Slovenije izradilo i apliciralo EU projektom koji je vezan za borbu protiv terorizma i krijumčarenja ljudi.

 

Autor