Početna  /  U Beogradu uručeno izvinjenje žrvama Oluje: “To je minimum solidarnosti”
Hrvatska Srbija

U Beogradu uručeno izvinjenje žrvama Oluje: “To je minimum solidarnosti”

Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatske uručila je peticiju izvinjenja žrtvama i njihovim porodicama za počinjene zločine i kršenja ljudskih prava za vrijeme i nakon akcije Oluja.

FOTO: Index.hr

Pozvali Vladu da uputi izvinjenje za kršenje ljudskih prava

Peticijom “Isprika žrtvama Oluje” građani pozivaju i Vladu RH da uputi izvinjenje za sva kršenja ljudskih prava počinjena za vrijeme i nakon akcije Oluja, a do sada je prikupljeno više od 600 potpisa.

“Udruženje Suza predstavljaju članovi porodica nestalih i ubijenih Srba u Hrvatskoj, a kroz svoj rad pomažu porodicama u procesu traganja za svojim nestalim članovima i organizuju komemoracije za žrtve. Saosjećanje sa svim porodicama žrtava bez obzira na nacionalnu pripadnost je važna vrijednost za članove Suze te često u zahtjevima ističu svi mi želimo iste odgovore’“, piše u saopštenju Inicijative mladih.

“Ovo izvinjenje uručujemo kao građani RH, mladi ljudi koji za vrijeme rata nisu bili rođeni ili su bili u ranom djetinjstvu. Članovi naših porodica sudjelovali su u tom ratu u Hrvatskoj vojsci, a mnogi od članova našeg udruženja morali su zbog rata privremeno ili zauvijek napustiti svoje domove. Upravo zato smatramo da imamo odgovornost pokazati lice Hrvatske koje saosjeća sa svim žrtvama i kojem je stalo do pravde. Takođe poručujemo Vladi RH da je izvinjenje minimum solidarnosti nakon počinjenja kršenja ljudskih prava za vrijeme i nakon Oluje te izostanka sudskih procesa”, kazao je Nikola Puharić, koordinator programa pomirenja Inicijative mladih za ljudska prava.

Iz ‘Suze’ su se zahvalili na peticiji

“Udruženje porodica poginulih i nestalih lica Suza se zahvaljuje na uručenoj peticiji. Ovo je divna inicijativa i mi smo je prihvatili srdačno. Nadamo se da će inicijativa naići na šire razumijevanje u hrvatskom narodu i da će imati veću podršku”, izjavila je Dragana Đukić predsjednica udruženja Suza.

“Sve građanke i građani koji žele potpisati peticiju “Isprika žrtvama Oluje” to još uvijek mogu učiniti, a sve informacije mogu pronaći putem #isprika na društvenim mrežama (fejzbuki tviter)”, dodaje se u saopštenju Inicijative mladih za ljudska prava Hrvatske.

13 Shares
13 Shares
Copy link