Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica protiv četiri osobe za ratne zločine u Hercegovini

SARAJEVO – Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Borisa Bošnjaka , rođenog 27. 01. 1973. godine u Bileći, državljanina BiH,  Miloša Mavraka, rođenog 02. 01 1964. godine u mjestu Zjemlje, opština Mostar, državljanina BiH i Srbije, Miodraga Grubačića, rođenog 14. 02. 1964 godine u Bileći, državljanina BiH i Ilije Đajića, rođenog 06. 11. 1971 godine u Bileći, državljanina BiH.

kasarna_bileca_mojahercegovina
Kasarna bivše JNA “Moša Pijade” u Bileći (FOTO: Moja Hercegovina)

Optuženi se terete da su od početka maja, pa sve do kraja avgusta 1992. godine, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH postupali suprotno pravilima međunarodnog prava i Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata.

Oni se terete da su kao pripadnici Vojske Republike Srpske, obavljajući dužnosti stražara u zarobljeničkom logoru koji se nalazio u kasarni bivše JNA “Moša Pijade” u Bileći, dok je optuženi Bošnjak Boris obavljao dužnosti komandanta straže, vršili progon civilnog stanovništva Bošnjačke, Hrvatske i druge nesrpske nacionalnosti na etničkoj i vjerskoj osnovi, fizičkim i psihičkim zlostavljanjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje i ozbiljnih fizičkih i psihičkih povreda zatočenim civilima, koji su bili dovedeni iz opština Mostar, Gacko, Nevesinje, Bileća i Stolac.

Terete se da su zarobljenike čuvali u krajnje nehumanim uslovima, zagušljivim prostorijama, koje su bile pretrpane zarobljenicima, sa izuzetno malo hrane i vode za piće, bez mogućnosti korištenja toaleta po potrebi, obavljajući nuždu u limene kante, bez ukazivanja ljekarske pomoći povrijeđenim i bolesnim.

Optuženi se terete da su sami ili sa drugim licima vršili svakodnevna batinanja i premlaćivanja zarobljenika, te da su omogućavali neovlaštene ulaske lica u prostorije gdje su boravili zarobljenici, kako bi ih premlaćivali.

Optuženi se terete da su pojedine zarobljenike tjerali na seksualne odnose, te su pojedine zatočenike izvodili na fiktivna streljanja, a osim premlaćivanja zarobljenike su mučili i elektrošokovima.

Četiri zarobljenika su preminula, kao posljedica nehumanog ponašanja, navedenih uslova i izostanka medicinske pomoći.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo Zločin protiv čovječnosti Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Izvor: FENA

Autor