Nedjelja, 19.01.2020
More

  Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica protiv četiri osobe za ratne zločine u Hercegovini

  Podijeli:

  SARAJEVO – Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Borisa Bošnjaka , rođenog 27. 01. 1973. godine u Bileći, državljanina BiH,  Miloša Mavraka, rođenog 02. 01 1964. godine u mjestu Zjemlje, opština Mostar, državljanina BiH i Srbije, Miodraga Grubačića, rođenog 14. 02. 1964 godine u Bileći, državljanina BiH i Ilije Đajića, rođenog 06. 11. 1971 godine u Bileći, državljanina BiH.

  kasarna_bileca_mojahercegovina
  Kasarna bivše JNA “Moša Pijade” u Bileći (FOTO: Moja Hercegovina)

  Optuženi se terete da su od početka maja, pa sve do kraja avgusta 1992. godine, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH postupali suprotno pravilima međunarodnog prava i Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata.

  Oni se terete da su kao pripadnici Vojske Republike Srpske, obavljajući dužnosti stražara u zarobljeničkom logoru koji se nalazio u kasarni bivše JNA “Moša Pijade” u Bileći, dok je optuženi Bošnjak Boris obavljao dužnosti komandanta straže, vršili progon civilnog stanovništva Bošnjačke, Hrvatske i druge nesrpske nacionalnosti na etničkoj i vjerskoj osnovi, fizičkim i psihičkim zlostavljanjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje i ozbiljnih fizičkih i psihičkih povreda zatočenim civilima, koji su bili dovedeni iz opština Mostar, Gacko, Nevesinje, Bileća i Stolac.

  Terete se da su zarobljenike čuvali u krajnje nehumanim uslovima, zagušljivim prostorijama, koje su bile pretrpane zarobljenicima, sa izuzetno malo hrane i vode za piće, bez mogućnosti korištenja toaleta po potrebi, obavljajući nuždu u limene kante, bez ukazivanja ljekarske pomoći povrijeđenim i bolesnim.

  Optuženi se terete da su sami ili sa drugim licima vršili svakodnevna batinanja i premlaćivanja zarobljenika, te da su omogućavali neovlaštene ulaske lica u prostorije gdje su boravili zarobljenici, kako bi ih premlaćivali.

  Optuženi se terete da su pojedine zarobljenike tjerali na seksualne odnose, te su pojedine zatočenike izvodili na fiktivna streljanja, a osim premlaćivanja zarobljenike su mučili i elektrošokovima.

  Četiri zarobljenika su preminula, kao posljedica nehumanog ponašanja, navedenih uslova i izostanka medicinske pomoći.

  Optuženi se terete da su počinili krivično djelo Zločin protiv čovječnosti Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

  Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

  Izvor: FENA

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  Elektrokrajina nezakonito reklamira privatna preduzeća, krivične prijave protiv odgovornih

  U septembru mjesecu prošle godine, javno preduzeće "Elektrokrajina" je uz račune za električnu energiju distribuiralo i letke fondacije "Djeca nam se rađala", u kojoj...

  POVEZANE VIJESTI