Početna  /  Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica protiv četiri osobe za ratne zločine u Hercegovini
bileća Federacija BiH Hercegovina Republika Srpska

Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica protiv četiri osobe za ratne zločine u Hercegovini

SARAJEVO – Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Borisa Bošnjaka , rođenog 27. 01. 1973. godine u Bileći, državljanina BiH,  Miloša Mavraka, rođenog 02. 01 1964. godine u mjestu Zjemlje, opština Mostar, državljanina BiH i Srbije, Miodraga Grubačića, rođenog 14. 02. 1964 godine u Bileći, državljanina BiH i Ilije Đajića, rođenog 06. 11. 1971 godine u Bileći, državljanina BiH.

kasarna_bileca_mojahercegovina
Kasarna bivše JNA “Moša Pijade” u Bileći (FOTO: Moja Hercegovina)

Optuženi se terete da su od početka maja, pa sve do kraja avgusta 1992. godine, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH postupali suprotno pravilima međunarodnog prava i Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata.

Oni se terete da su kao pripadnici Vojske Republike Srpske, obavljajući dužnosti stražara u zarobljeničkom logoru koji se nalazio u kasarni bivše JNA “Moša Pijade” u Bileći, dok je optuženi Bošnjak Boris obavljao dužnosti komandanta straže, vršili progon civilnog stanovništva Bošnjačke, Hrvatske i druge nesrpske nacionalnosti na etničkoj i vjerskoj osnovi, fizičkim i psihičkim zlostavljanjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje i ozbiljnih fizičkih i psihičkih povreda zatočenim civilima, koji su bili dovedeni iz opština Mostar, Gacko, Nevesinje, Bileća i Stolac.

Terete se da su zarobljenike čuvali u krajnje nehumanim uslovima, zagušljivim prostorijama, koje su bile pretrpane zarobljenicima, sa izuzetno malo hrane i vode za piće, bez mogućnosti korištenja toaleta po potrebi, obavljajući nuždu u limene kante, bez ukazivanja ljekarske pomoći povrijeđenim i bolesnim.

Optuženi se terete da su sami ili sa drugim licima vršili svakodnevna batinanja i premlaćivanja zarobljenika, te da su omogućavali neovlaštene ulaske lica u prostorije gdje su boravili zarobljenici, kako bi ih premlaćivali.

Optuženi se terete da su pojedine zarobljenike tjerali na seksualne odnose, te su pojedine zatočenike izvodili na fiktivna streljanja, a osim premlaćivanja zarobljenike su mučili i elektrošokovima.

Četiri zarobljenika su preminula, kao posljedica nehumanog ponašanja, navedenih uslova i izostanka medicinske pomoći.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo Zločin protiv čovječnosti Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Izvor: FENA

Moja Hercegovina

3 0 komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali
  • Важно да су орић и махмуљин на слободи, а одсјечених 6о србских глава на Возући, вапе до неба за правдом. Држите се браћо Срби, све ће ово проћи. Бог нек вас чува.

  • Cim se Dodiku zaljulja stolica oni hapse Srbe i oslobadjaju muslimane i tako ga odrzavaju na vlasti. Jer ova okupaciona vlast ne da da se Srbin uspravi i progleda nego nas stalno drze pod pritiskom i uz pomoc svojih satelita koje su doveli tenkovima na vlast nas narod pljackaju,zavode,lazu i sludjuju dok ne postane potpuno ludi.Zato trebamo biti jaci od svih tih podvala …i od stranaca i od domacih izdajinika ratnih profitera koje su isti ti stranci doveli na vlast i koji saradjuju sa ustasama.

    • Svaka cast na komentaru. Ovo zlo nikad niko nije upamtio.Umjesto da svi budemo za srpstvo i pravdu ono nepismeno pa cim vidi nekog na TV ono se zaljubi u njega pa zaboravi o kome je rijec. Ovi danasnji Srbi pa to je najgore pokoljenje ikad. Oni umjesto da gledaju rezultate i na osnovu toga da ocjenjuje ono misli da svako ko mu kaze Srbija da je Srbin.Jel mislite da je Kusturica Srbin zato sto je sjedio pored Putina. Ne budite djeca nemate pojma ko je doveo Moniku Beluci u Hercegovinu i kakva je to namjestaljka.Shvatite prostu matematiku svako ko krade Srbe je nas neprijatelj a to sto oni pricaju vrijedi koliko vrijedi rijec jednog lazljivca i lopova. Pogledajte sta je uradio jedan mladic dr Etic u Univerzitetskoj bolnici Foca – napravio je od nje ime bez novca i bez icega.Dodik i sve te kukavice pored toliko para nisu u stanju ni penzije koje su ljudi zaradili da isplate koliko kradu. Ako i dalje budemo lakovjerni i neslozni stradanje nam negine.

0 Shares
0 Shares
Copy link