Početna  /  Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu zbog krijumčarenja osoba
Bosna i Hercegovina

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu zbog krijumčarenja osoba

Tužilac Posebnog odsjeka za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH je podigao optužnicu protiv Adema Tufeka, (1989) iz Mostara, državljanina BiH, za krijumčarenje osoba.

FOTO: BNTV

Optuženi se tereti da je tokom mjeseca aprila 2017. godine, u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi, za unaprijed dogovoreni novčani iznos, realizovao ilegalno prevođenje preko državne granice BiH i Hrvatske troje migranata, državljana Turske.

Prema navodima optužnice, Tufek je po prethodnom dogovoru s njemu poznatom osobom, preuzeo i u iznajmljenom vozilu dovezao u blizini graničnog prijelaza Doljani tri osobe, državljane Turske bez validnih dokumenata za boravak u Hrvatskoj te ih uputio kako da pješke, šumskim putem, ilegalno pređu državnu granicu.

Navedene tri osobe su ilegalno prešle granicu, a optuženi ih je po dogovoru trebao sačekati vozilom s druge strane granice. Nakon što su se ilegalni migranti pješke uputili prema Vrgorcu, otkriveni su od policije Hrvatske i readmisirani u BiH.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo krijumčarenje ljudi iz člana 189. stava 1. KZ-a BiH.

Kako je iz Tužilaštva BiH saopšeno, optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

1 Share
1 Share
Copy link