Petak, 24.01.2020
More
  Početna Vijesti

  Tužilaštva: Cvetković lažno prijavio svoju otmicu

  Podijeli:

  Na osnovu do sada sprovedenih istražnih radnji nadležna tužilaštva u Vršcu i Pančevu utvrdila su činjenice koje ukazuju i predstavljaju osnovanu sumnju da je novinar Stefan Cvetković izvršio krivično djelo lažno prijavljivanje svoje otmice.

  U zajedničkom saopštenju Osnovnog javnog tužioca u Vršcu Tihomira Kneževića i Višeg javnog tužioca u Pančevu Nebojše Živkovića navodi se da će nadležna tužilaštva protiv Cvetkovića za navedeno krivično djelo preduzeti zakonom predviđene radnje radi utvrđivanja mogućeg postojanja krivičnog djela i krivične odgovornosti učinioca, nakon čega će donijeti odluku o daljem toku krivičnog postupka.

  Osnovno javno tužilaštvo u Vršcu i Više javno tužilaštvo u Pančevu, poručili su Knežević i Živković, na osnovu do sada sprovedenih radnji nisu utvrdila da je došlo do izvršenja krivičnog djela protivpravno lišenje slobode ili bilo kog drugog krivičnog djela sankcionisanog Krivičnim zakonikom Srbije, u kome se Cvetković Stefan javlja kao oštećeni.

  “Naime, utvrđeni materijalni dokazi i izjave svjedoka, uključujući i izjavu samog Cvetković Stefana, ne potvrđuju ključne navode njegove izjave date nadležnim policijskim službenicima, a u kojoj tvrdi i time prijavljuje izvršenje nekog od navedenih krivičnih djela na njegovu štetu”, navode Knežević i Živković.

  Naprotiv, ističe se u saopštenju dva tužilaštva, utvrđeni materijalni dokazi, odnosno izolovani DNK profil koji je izuzet sa sata i koji je po iskazu Cvetkovića otrgnut sa njegove lijeve ruke od NN izvršioca koji nije imao rukavice na rukama sadrži samo nesporni DNK profil Stefana Cvetkovića i nema drugih DNK profila.

  Takođe, analizom 21 brisa uzetih spolja i iz unutrašnjosti putničkog vozila marke „folskvagen polo”, reg. oznaka VŠ 032 TP izolovani su DNK profili oca Cvetković Stefana, njegove majke i nesporni uzorci samog Cvetković Stefana, kaže Knežević u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

  Dodaje da nema izolovanog profila NN eventualnog počinioca koji bi bio u skladu sa izjavom Cvetkovića.

  Ističe se i da je pregledom video nadzora sa svih kamera na benzinskoj pumpi „Lukoil” u vremenu od 19.00 do 23.00 časova utvrđeno je da Cvetković nije prošao kroz zonu pumpe i samim tim nije uočeno ni vozilo za koje je on naveo da ga je pratilo.

  Pregledom video kamera postavljenih na vili „Luks” u Beloj Crkvi primjećeno je, navodi se, putničko vozilo koje po svojim karakteristikama odgovara vozilu Cvetkovića, a nije uočeno nijedno drugo vozilo koje se kretalo u istom pravcu neposredno iza njegovog vozila i koje ga je pratilo.

  Listingom zadržanih podataka za mobilne telefone Cvetkovića i to za njegova tri privatna broja u periodu od 13.6 do 19.6. 2018. godine utvrđeno je, kako se navodi, da je u 01.36 časova Cvetković komunicirao sa njegovom majkom Dragicom, a kontakt je ostvaren u vremenu kada je Cvetković po sopstvenim navodima otet.

  Osnovno javno tužilaštvo u Vršcu i Više javno tužilaštvo u Pančevu će, ističe se, nastaviti da obaviještava javnost o ovom predmetu u skladu sa razvojem krivičnog postupka i zakonskim mogućnostima obavještavanja javnosti u takvim slučajevima.

  Podsjeća se da su u periodu od 14. do 15. juna ove godine nadležni policijski organi i javno tužilaštvo preduzeli hitne i opsežne radnje radi utvrđivanja okolnosti i činjenica vezano za krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, jer je na teritoriji opštine Bela crkva uočeno napušteno putničko vozilo za koje je utvrđeno da pripada Cvetković Stefanu.

  Imajući u vidu ranije prijavljene prijetnje po bezbjednost navedenog lica, kao i Sporazum o mjerama za unapređenje bezbjednosti novinara, odgovarajuće policijske službe i jedinice su, u saradnji sa mjesno i stvarno nadležnim javnim tužilaštvom, preduzele sve raspoložive mjere i radnje radi pronalaska Cvetkovića i utvrđivanja činjeničnog stanja.

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI