Početna  /  Turističke agencije: Vlada RS nam duguje na stotine hiljada maraka
Izdvajamo Republika Srpska

Turističke agencije: Vlada RS nam duguje na stotine hiljada maraka

Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske duguje na stotine hiljada maraka turističkim agencijama i hotelima po osnovu realizovanih turističkih vaučera, što je ove subjekte primoralo da otpuštaju radnike i rupe krpe bankarskim kreditima.

Saopštili su ovo u Asocijaciji turističkih agencija RS (ATARS) te dodali da ih otkazi, na koje su agencije primorane, diskvalifikuju iz subvencija za poreze i doprinose.

“Problemi počinju septembra 2020. od kada su počela kašnjenja sa izdavanjem rješenja od strane Ministarstva, a onda i kašnjenja sa isplatama agencijama i hotelima za aplicirane vaučere. Pojedine agencije nisu još dobile rješenja za novembar, decembar, a kamoli za januar, februar, mart…Na ovaj način dolazimo do toga da se nekim privrednim subjektima duguju iznosi od 200 hiljada, pa čak i do 300 hiljada KM”, istakli su Asocijaciji.

Kako tvrde, poseban problem predstavlja i tumačenje Uredbe Ministarstva, kojim se ne priznaju svi aplicirani i izdati vaučeri, pa će neke agencije i hoteli koji su oštećeni morati sudski dokazivati i potraživati svoja sredstva

Podsjećanja radi, sve punoljetne osobe sa prebivalištem i državljanstvom RS imaju pravo na turistički vaučer u iznosu od 100 KM koji mogu iskoristiti u ugostiteljskim objektima u RS koji pružaju usluge smještaja, a koji su u uključeni u projekat vaučera.

Građani rezervacije mogu vršiti lično u hotelima ili posredstvom turističke agencije, a prilikom rezervacije aranžmana umanjivao bi im se iznos za vrijednost vaučera.

“Očekujemo da će Ministarstvo naći načina da ispuni svoje obaveze, da donese rješenja i isplati potraživanja turističkim agencijama i hotelima. Ne samo to, očekujemo i da će Ministarstvo naći načina da turističkim agencijama pomogne, dodijeli jednokratnu pomoć, subvencioniše doprinose i podrži agencije kao najvažniju kariku u lancu turističkih usluga. U protivnom, više nećemo ljetovati, zimovati, djeca neće ići na ekskurzije, nastave u prirodi, sajmove knjiga, pozorišne predstave, nećemo ići u banje, odmarališta, nećemo kupovati avio karte, neće nam trebati ni autobusi, ni hoteli, ni restorani”, upozorili su u ATARS.

Naglasili su da agencije u 2020. i 2021. godini imaju pad prometa od 70 do 90 odsto.

“Već je zatvoreno više od 50% agencija, a do kraja godine ovim tempom i sve preostale će se zatvoriti”, zaključili su u Asocijaciji.

Izvor: Capital

1 Share
1 Share
Copy link