Početna  /  Trojka dogovorila postavljenja svojih kadrova
Bosna i Hercegovina Izdvajamo

Trojka dogovorila postavljenja svojih kadrova

Politički lideri SDA Bakir Izetbegović, HDZ-a Dragan Čović te SNSD-a Milorad Dodik načelno su dogovorili dugo najavljivana imenovanja svojih kadrova na čelne pozicije državnih institucija, saznaje Klix.ba.

To je ujedno tema o kojoj su se najbrže i dogovorili u jeku brojnih uslovljavanja, blokada i opstrukcija. No, čini se da je vitalni stranački interes prevagnuo pa će se državne institucije popuniti odgovarajućim kadrovima.

U velikom broju tih institucija direktori su davno trebali biti zamijenjeni, određenima je istekao mandat, neki rade i mimo mandata, a sve zbog nepostojanja političkog dogovora. Jer kada nema političkog dogovora, i zakon može čekati. To bi u najkraćem bio modus ponašanja stranaka koje se pokušavaju dogovoriti.

SDA tako očekuje, a sve su prilike da je uspjela izvojevati da joj propadne pozicija imenovanja direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije OBA, gdje će prvi izbor prema svemu sudeći ponovo biti aktuelni direktor kojem osporavaju diplomu Osman Mehmedagić.

SNSD s druge strane očekuje imenovanje direktora Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA. Ipak, spor je na relaciji SDA – HDZ, s obzirom na to da je po određenoj računici pozicija direktora Uprave za indirektno oporezivanje UIO propala Bošnjacima. Međutim, tu poziciju i dalje za sebe želi HDZ. Za sada je, kako stvari stoje, pronađeno kompromisno rješenje da se to imenovanje ostavi po strani.

Kada je riječ o imenovanju ministra bezbjednosti Selme Cikotića, nezvanično je i to dogovoreno, uprkos ranijem protivljenju HDZ-a i SNSD-a.

Ovaj načelni dogovor na stolu je od prije nekoliko dana. Danas je trebao biti utanačen, ali je sve prolongirano za sutra, kada će se održati i sjednica državnog parlamenta. Da li će nedavna izjava Dragana Čovića u Mostaru o tome da neće podržati nijedno imenovanje Bošnjaka zbog ranijih imenovanja u CIK i Centralnu banku, što ta stranka prigovara SDA, poremetiti već dogovorene detalje ostaje da se vidi sutra, kada će mnogo toga biti jasnije.

Jedno je sigurno, sve tri stranke predugo tapkaju u mjestu bez ikakvih vidljivih rezultata u političkom smislu. Jedino čemu se SDA i HDZ nadaju je dogovor za Mostar, međutim bez konkretnijeg djelovanja državne vlasti, jasnijeg i jačeg ekonomskog odgovora na ekonomske posljedice korona virusa, reformi, NATO i EU puta, do lokalnih izbora niko od spomenutih se nema čime pohvaliti.

(Klix)

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap