Početna  /  Trebinjskom Centru za gazdovanje kršom nova protivpožarna vozila
Hercegovina Trebinje

Trebinjskom Centru za gazdovanje kršom nova protivpožarna vozila

TREBINJE – Trebinjski Centar za gazdovanje kršom danas je dobio dva nova terenska vozila, vrijednosti 150.000 maraka, koja će im pomoći da efikasnije gase požare u njegovoj početnoj fazi.

protivpozarna_trebinje_mojahercegovina

Ključeve novih vozila direktoru Centra za gazdovanje kršom Trebinje Branku Tasovcu uručio je Goran Zubić, pomoćnik ministra za šumarstvo i lovstvo u okviru Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, koje je i doniralo vozila.

zubic_tasovac_mojahercegovina
Goran Zubić i Branko Tasovac

Prema Tasovčevim riječima, ovakvi tipovi vozila pružiće njegovim radnicima najveću moguću pomoć na terenu.

– Ona su za nas od najvećeg mogućeg značaja zato što su na području hercegovačkog krša najpotrebniji ovakvi tipovi vozila koji mogu da suzbijaju požare u inicijalnoj fazi. Potrebni su nam za brzu reakciju, sa dovoljnom količinom vode i prevozom radnika – rekao je Tasovac.

branko_tasovac_mojahercegovina
Branko Tasovac

Kako kaže, oprema koju su do sada imali bila je solidna, ali ne ovako dobra, jer nisu imali pumpe visokog pritiska koje omogućuju mnogo brže i efikasnije gašenje.

Žarko Vučinić, stručni radnik na zaštiti šuma u trebinjskom Centru, kaže da će njegovim kolegama i njemu tehničke karakteristike novih vozila omogućiti izlaz na dosta nepristupačne terene.

– Ova vozila su nam bila neophodna, do sad smo imali vozila sa manje dodatne opreme. Ovo su nova vozila nisan navara, od 2.500 kubika, koja su opremljena pumpom visokog pritiska, sa crijevima od 120 metara, rezervoarom od 250 litara i pogonom na sva četiri točka. Pumpa je dovoljno jaka da se na nju mogu priključiti crijeva od možda čak i dva kilometra, tako da će nam biti izuztno značajna – objašnjava Vučinić.

zarko_vucinic_mojahercegovina
Žarko Vučinić

Prema riječima Gorana Zubića, osim donacije novih vozila, Ministarstvo će na području Centra za gazdovanje kršom na jesen pošumiti oko 50 hektara šumskog zemljišta u vrijednosti od oko 300.000 maraka, a u toku su i druga ulaganja u Šume Srpske.

– Ministarstvo zajedno sa Javnim preduzećem Šume RS, putem Svjetske banke, realizuje projekat pod nazivom „Održivo upravljanje šumama i krajolicima“. Ovo je projekat vrijedan 2.750.000 američkih dolara i ovo su donatorska sredstva koja će u narednih dvije do tri godine, u zavisnosti od dinamike realizacije, biti uložena u Šume RS. Neke od najznačajnijih komponenti ovoga projekta su podizanje novih šuma, u okviru čega ćemo pošumiti blizu 400 haktara šuma širom RS i opremanje sjemensko-rasadničkog centra u Doboju, gdje uvodimo savremenu liniju za proizvodnju sadnog materijala visokog kvaliteta. Ovaj projekat će biti vrijedan preko milion maraka – rekao je Zubić.

goran_zubic_mojahercegovina
Goran Zubić

Centar za gazdovanje kršom u Trebinju rasprostire se na oko 200.000 hektara površine na području Bileće, Berkovića, Ljubinja i Trebinja.

Jelena Denda

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap