Početna  /  Trebinjski Zubci: Mjesto “okršaja” Vinetua i Velikog Medvjeda
Hercegovina

Trebinjski Zubci: Mjesto “okršaja” Vinetua i Velikog Medvjeda

TREBINJE – Iako Hercegovina sasvim sigurno ima veliki broj ljubitelja vestern filmova, malo je poznato da su neki od njih snimani kod Trebinja, sedamdesetih godina prošlog vijeka. Tako se baš na Zubcima odigrao čuveni duel između Vinetua i Velikog Medvjeda iz poznatog filma „Old Šeterhend“, njemačkog producenta Artura Braunera. Neki njegovi dijelovi snimani su i u Popovom polju.

Jedna od scena iz "Old Šeterhenda" sa brdom Ilijine grede u pozadini (FOTO: Aufwinnetousspuren.at)
Jedna od scena iz “Old Šeterhenda” sa brdom Ilijine grede u pozadini (FOTO: Aufwinnetousspuren.at)

Jedan njemački portal objavio je priču upravo o tome, podsjećajući kroz fotografije na scene koje su snimane na ovom podneblju. Dok autor teksta na ovom portalu opisuje izgled Zubaca i scene koje su snimane ovdje, žitelji ovog trebinjskog mjesta na fotografijama će sami prepoznati toponime na kojima se film odvija. Tako su scene, između ostalog, snimane na Aerodromu, Dubravi, Brveniku, Konjušici, Perovićima, Orašku i Konjskom, a iza se mogu primjetiti brda Ilijine grede, te Mali i Veliki Svitavac.

„Dolina Zubci nalazi se u Bosni i Hercegovini, u blizini granice sa Crnom Gorom, kod mjesta Grab. To je jedna velika nizina koja se sa južne strane graniči sa planinom Orjen. Na drugom kraju doline, djelimično se odigrao duel između Vinetua i Velikog Medvjeda (Old Šeterhend, 1963.). Ovdje se, takođe, nalazila stara, oronula kuća Ölprinz, kao i prednji dio Zapadnog Grada ‘Zlatno brdo’ iz istog filma, koji je nekoliko godina kasnije preimenovan u Ölprinz ‘Chinla’. U neposrednoj blizini nalazila se i hacijenda (El Erina), na kojoj je snimano Blago Asteka i Piramide Boga Sunca, film koji je izašao 1964. godine. Ova ista dolina poslužila je i kao mjesto napada na Adamsov vagon u Vinetuu i Šeterhendu u dolini smrti, koji je premijerno prikazan 1968. godine. Takođe, sjeverni ranč iz Old Šeterhenda nalazio se u neposrednoj blizini u kotlini koja se nalazi pored ove“, navodi se na ovom njemačkom portalu.

Dijelovi navedenih filmova snimani su i u Popovom polju, o čemu ovaj njemački portal, takođe, piše.

„Popovo polje se nalazi u Hercegovini. Dugo je oko 60 kilometara i proteže se sjeverno od Dubrovnika paralelno sa obalom. Rijeka Trebišnjica protiče kroz ovu dolinu. Za vrijeme snimanja filmova  tok rijeke nije bio još uvijek regulisan, a danas, Trebišnjica protiče kroz betonsko korito“, piše ovaj njemački portal.

No, kreatorima vestern filmova interesantno je bilo i podneblje na granici između BiH i Crne Gore, tačnije, podno planine Orjen.

„Ovdje, u divljim i romantičnim planinama Orjenskog klanca, snimane su neke scene za film Blago Asteka i Pljačka poštanske kočije. Jedna od njih je scena iz Pljačke poštanske kočije gdje je Doktor Sternau u tajnoj misiji – treba da dostavi pismo od Abrahama Linkolna do Huareza, ali biva zaustavljen od strane trupa koje predvodi kapetan Verdoja“, piše njemački portal.

Autor članka, koji je za potrebe istraživanja posjetio sva ova mjesta gdje je film sniman, tokom posjete Orjenskom klancu poseban akcenat stavlja na miris majčine dušice i žbunja koji ga je pratio tokom boravka ovdje.

Zanimljivo je da su neke od scena podno Orjena snimane na jednoj od starih čartnja koje su karakteristika ovog podneblja.

Inače, fimovi o Old Šeterhendu snimani su po uzoru na izmišljeni lik iz vestern romana njemačkog pisca Karl Maja. Old Šeterhend je njemački doseljenik na Zapad, bijeli prijatelj i brat po krvi Vinetua, poglavice Apača Meskalerosa.

Pogledajte kako je to izgledalo u filmu:

Autor: Moja Hercegovina

Prevod dijelova sa njemačkog: Moja Hercegovina

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap