Početna  /  Trebinjski “Trendteks” napustilo još 38 radnica – uprava ostala gluva na njihove zahtjeve
Hercegovina Trebinje

Trebinjski “Trendteks” napustilo još 38 radnica – uprava ostala gluva na njihove zahtjeve

TREBINJE – Nakon štrajka u Tekstilnom preduzeću „Trendteks“ u Trebinju, nije udovoljeno zahtjevima radnica, pa je danas u ovoj firmi podijeljeno još 38 radnih knjižica.

trendteks_strajk

Zajedno sa ovom brojkom, „Trendteks“ je napustilo ukupno 85 radnika, a razlozi su, kako navode, to što ovo preduzeće nije htjelo da im obezbijedi nijedan slobodan dan u nedelji, osmočasovno radno vrijeme, minimalni topli obrok i pristojne plate.

– U obrazloženju otkaza stoji da smo prekršile ugovor, jer nismo imale razlog za nedolaženje na posao. Nismo uspjeli da razgovaramo sa rukovodstvom za vrijeme štrajka. Nisu htjeli da ispoštuju naše zahtjeve, već su nam nudili samo da radimo, pa koliko nam daju. Pozivali su nas na rad bez ikakvog rješenja – kaže Gordana Runjevac, jedna od radnica koja je danas dobila nazad svoju radnu knjižicu u „Trendteksu“.

Gordana Runjevac (Foto: Moja Hercegovina)
Gordana Runjevac (Foto: Moja Hercegovina)

Neproduženje ugovora o radu za 12 radnica, zbog navoda poslodavca da nisu mogle da ispune zadatu normu, bio je okidač za štrajk u ovom preduzeću. Problem je, kažu bivše radnice, to što je navedenu normu nemoguće ispuniti.

– Problem s normom je što njihove apetite niko ne može zadovoljiti. Kad smo tek počeli da radimo za ovu firmu, radili smo 80 kombinezona, da bi do danas podigli tu normu na 220 kombinezona dnevno, u jednoj proizvodnoj liniji koja broji 22 radnika, a samo na jednom kombinezonu ima 75 operacija. Da bismo to postigli, morali bismo raditi deset sati dnevno i vikend – objašnjava Gordana Runjevac.

Potpuni haos u preduzeću nastao je, tvrdi Runjevac, kada je inspekcija početkom septembra ušla u pogon i našla brojne zamjerke poslodavcu.

– Mi smo optuženi da smo krivi što je inspekcija došla i da smo mi prijavili nepravilnosti. Tih prvih 20 otkaza koji su oni podjelili jednostavno je bila opomena da ako nećemo da radimo kako oni kažu, i nas čeka ista sudbina – tvrdi Runjevac.

Prilikom kontrole u trebinjskom pogonu „Trendteksa“, republički inspektor rada konstatovao je brojne nepravilnosti, među kojima je bio i navedeni prekovremeni rad i onemogućavanje radnicima da imaju slobodan dan.

– Poslodavac se ne pridržava radnog vremena, ne vodi dnevnu evidenciju o prisustvu radnika, ne uvećava platu na osnovu rada noću, prekovremenog rada, rada praznikom i drugim danima u koje se po zakonu ne radi, kao ni po godinama radnog staža, te ne uručuje radnicama pismeni obračun plate. Takođe, poslodavac nije radnicima omogućio da koriste sedmični odmor, nije kolektivno osigurao sve radnike za slučaj nesreće na poslu i ne isplaćuje troškove jednog toplog obroka za vrijeme jednog radnog rada – navodi se u izvještaju inspektora.

Senka Starčević
Senka Starčević

Međutim, direktorka trebinjskog pogona „Trendteksa“ Senka Starčević negira da su radnice radile i nedeljom, te ističe da im prekovremeni rad „nije bio nametnut“.

– Prekovremeni sati nisu bili nametnuti, do njih je dolazilo zbog neispunjenja norme. Radnice su dužne da ostvare od 350 do 400 minuta efektivnog rada dnevno, a neke nisu ostvarile ni 300 minuta. Zbog toga su ostajale sat do dva dnevno duže. Nije tačno ni da nisu imale slobodan dan, desilo se jedanput da su nedelju radile produženo – kaže Starčević.

Ona tvrdi da je „Trendteks“ ispoštovao sve što je inspekcija rada naložila.

– Imamo još neke pravilnike o radu i sistematizaciji radnih mjesta za koje imamo rok 90 dana. Na tome se radi još uvijek. Tražili su da se razgraniči isplata tolog obroka od neto plate, i to smo riješili – kaže Starčević.

U pogonu je trenutno ostalo oko 40 radnika, a Slobodanka Pikić, koja je danas došla po svoju radnu knjižicu, tvrdi da preduzeće neće moći da funkcioniše sa tako malo radne snage. Kaže da bi se njene koleginice i ona vratile na posao, ali pod normalnim uslovima rada.

– Radnice koje su ostale bez nas ne mogu da naprave proizvodnju. Pojedine žene koje su ostale nisu mašinu nikada ni vidjele, već su radile za peglom – navodi Pikić.

Direktorka Starčević, pak, tvrdi da proizvodnja teče planiranim tokom bez obzira na broj radnika.

– Možemo nastaviti proizvodnju. Trenutno je ovdje 42 osoba, od čega su 26 mašinske švalje. Proizvodnja radi sa smanjenim kapacitetom i nismo izgubili kupce. Prebacili smo dio u proizvodne pogone u Bileći i Doboju – navodi Starčević.

Pogon trebinjskog "Trendteksa" danas
Pogon trebinjskog “Trendteksa” danas

Ona dodaje da su vrata „Trendteksa“ i dalje otvorena za sve radnice kojima nije produžen ugovor, osim za onih 12 kojima je ugovor otkazan zbog neproduktivnosti, ali pod uslovima rada koje preduzeće odredi. Sa druge strane, radnice koje su danas uzele svoje radne knjižice kažu da su uvijek spremne za rad, ali samo ako dođe novi poslodavac koji će poštovati minimalne uslove rada.

Jelena Denda Borjan

28 Shares
28 Shares
Copy link