Početna  /  Trebinjski pčelari traže kontrolu uvoznog meda – Na tržištu je mnogo lošeg i patvorenog meda!
Izdvajamo Trebinje

Trebinjski pčelari traže kontrolu uvoznog meda – Na tržištu je mnogo lošeg i patvorenog meda!

Trebinjsko udruženje pčelara održalo je danas konferenciju za novinare na kojoj su doveli u sumnju kvalitet meda koji se može naći u maloprodajnim objektima. Podstaknuti su kažu slučajem iz Srbije kada je, na zahtjev Udruženja potrošača, izvršena kontrola meda koji se prodaje u trgovinama, a koja je pokazala da od uzorkovanih 25 medova čak 22 nisu prošla kontrolu. Uvidom u medove koji se mogu naći na policama velikih marketa, našli su one na čijim deklaracijama nije jasno navedena zemlja porijekla, a cijena od svega 13-15 konvertibilnih maraka probudila je dodatnu sumnju da se radi o lošem ili patvorenom medu.

Udruženje pčelara ”Leotar” iz Trebinja održalo je danas konferenciju za novinare na kojoj su doveli u pitanje kvalitet uvoznog meda. Oni pozivaju nadležne institucije da izvrše kvalitetnu kontrolu meda, ali ne samo uvoznog već i domaćeg, jer, kako su naveli, prije skoro deceniju je jedna od kontrola pokazala da je veliki broj uzoraka meda sa trebinjske pijace imao štetne materije u sebi i/ili je bio sumnjivog kvaliteta.

Obrad Ninković, predsjednik Udruženja pčelara ”Leotar” kazao je da su cijene meda u velikim prodavnicama dovele u sumnju kvalitet istog, no ne tvrdi po svaku cijenu da se radi o nekvalitetnom ili patvorenom medu, ali očekuje od nadležnih da to utvrde.

”Izražavamo sumnju na kvalitet takvog meda obzirom da znate da se domaći hercegovački med u maloprodaji prodaje već 2-3 godine po cijeni od 25 KM po kilogramu i da jednostavno cijena meda koja se kreće od 13 do 15 KM izražava u najmanju ruku sumnju da se radi o lošem ili patvorenom medu. Nećemo da kažemo da je to tako, možda je on stvarno i dobar, ali ovom prilikom ispred svih pčelara Udruženja pčelara Leotar Trebinje i ispred građana koji konzumiraju taj med želim uputiti apel svim organima, kako na lokalnom, republičkom i državnom nivou, da učine sve da otklonimo bilo kakvu sumnju o kakvom medu se radi”, rekao je Ninković.

Ognjen Skočajić, direktor Pčelarske zadruge ”Žalfija” govorio je o tome da se mora uspostaviti povjerenje između njih kao proizvođača i kupaca te da nema logike da bi se, bar na našem tržištu, kvalitetan med mogao prodavati po cijeni od 10-15 konvertibilnih maraka. Dodaje da je cilj pčelara da zaštite i kupca i sebe, tj. proizvođače.

”Mi pokušavamo da zaštitimo i nas kao proizvođače i vas kao kupce, da zaštitimo kvalitet hercegovačkog meda. Mi bismo možda i mogli da proizvedemo med niže cijene ali bi kvalitet tog meda sigurno bio niži. S druge strane, apelujemo i na proizvođače kada je u pitanju njihova savjest, znači med je nešto čime se može jako puno manipulisati upravo zbog te cijene, a svi znamo da na tržištu ima i dosta patvorenog meda. Ako vi nama kao kupci poklonite povjerenje, mi ćemo pokušati da budemo savjesni što se tiče proizvodnje, prosto kvalitet plasiramo na tržište takav kakav zaslužuje, da hercegovački med bude ono što stvarno jeste”, rekao je Skočajić.

Trebinjski pčelari ističu da je njihovu sumnju probudila niska cijena meda, ali i deklaracije proizvoda na kojim nisu tačno navedene zemlje porijekla. Trebinjski pčelar Ilija Šukić kaže da je pri obilasku trebinjskih marketa našao proizvode sa lošim i nepotpunim deklaracijama.

”Podstaknuti slučajem iz Srbije, kada je na zahtjev Udruženja potrošača izvršena kontrola medova koji se prodaju u velikim marketima, a rezultat je bio takav da je od 25 uzorkovanih proizvoda, njih čak 22 bilo lošeg kvaliteta, tačnije nisu zadovoljili kontrole. Iz tog razloga, mi smo otišli u par marketa i konstatovali da oni zaista zavrjeđuju naši sumnju zato što prvenstveno deklaracije nisu kvalitetno urađene, zamislite na jednom medu kaže porijeklo iz zemalja EU i iz zemalja koje nisu članice EU. Bez ikakvog pisanog traga iz koje to zemlje potiče, kada je uveženo, šta je uveženo, apsolutno ništa nema, samo firma što se bavi sa tim i to se jednostavno prodaje u našim marketima”,rekao je Šukić.

Trebinjski pčelari štite svoj proizvod i stoga zahtjevaju reakciju nadležnih organa koji bi eventualno potvrdili njihove sumnje ili otklonili svaku sumnju, a ono što smo mogli čuti od njih je da ne bježe ni od kontrole svih mednih proizvoda podsjećajući da je na jednoj od rijetkih kontrola prije desetak godina pokazano da veliki broj medova sa trebinjske pijace, koji se prodaju pod domaći, nije zadovoljio kriterijume, štaviše, neki od njih su u sebi imali izuzetno štetne materije. Ostaje na institucijama i nadležnim inspektoratima da izvrše kontrolu kvaliteta, a pčelari napominju da je kontrola meda izuzetno skupa pa su u velikoj mjeri skeptični po ovom pitanju.

Igor Svrdlin

 

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap