Početna  /  Trebinjska Skupština odlučila: 400 KM dobijaće samo penzioneri i nezaposleni odbornici
Hercegovina Trebinje

Trebinjska Skupština odlučila: 400 KM dobijaće samo penzioneri i nezaposleni odbornici

TREBINjE – Trebinjski odbornici danas su jednoglasno izglasali ukidanje odborničkog dodatka, osim za penzionere i nezaposlene odbornike, koji će u narednih godinu dana primati 400 KM odborničke naknade.

Foto: Moja Hercegovina (arhiva)
Foto: Moja Hercegovina (arhiva)

Iako je SDS u raspravi predložio da se iz kategorije koja bi primala odbornički dodatak, izbace penzioneri, budući da nisu relevantni predstavnici penzionerske populacije u RS, o tome se nije raspravljalo.

“Klub odbornika SDS-a je saglasan sa tim da se ukine odbornički dodatak, ali nismo saglasni sa nekim preambulama u toj odluci. Mi smo tražili da taj odbornički dodatak nemaju ni penzioneri, već samo nezaposleni odbornici i da se tačno zna novac koji je bio namijenjen za odborničke dodatke u nacrtu budžeta, jer ga u prijedlogu budžeta nema. Suštinski nemamo ništa protiv, jer smo tako i glasali, ali eto imali smo taj prijedlog koji nije uvažen. Treba imati u vidu da su penzioneri u postojećem skupštinskom sazivu dobrostojeći, a svi dobro znamo kako ostali penzioneri u Republici Srpskoj žive”, kazao je Begenišić iz SDS-a.

Ostaje nejasno zašto su odbornici podijeljeni na zaposelene, nezaposlene i penzionere, iako su u izbornoj kampanji ravnopravno učestvovali u utrci za odborničko mjesto. Na to pitanje odgovor nema ni gradonačelnik Trebinja Luka Petrović.

U trebinjskoj Skupštini su dva penzionera i to Dobroslav Ćuk iz SNSD-a i Đoko Tarana iz Partije ujedinjenih penzionera.

Dobroslav Ćuk je za “Moju Hercegovinu” sebe nazvao provjerenim i dokazanim humanistom, ali nije želio da precizira da li će sredstva od odborničkog dodatka zadržati za sebe ili će ih se odreći u neke druge svrhe.

“Ja sam glasao za odbornički dodatak onako kako je donesena odluka na mom odborničkom klubu i naravno ja ću dobijati taj dodatak. Morate se raspitati o mojim došadašnjim usmjerenjima i nećete biti iznenađeni kakva god pozitivna situacija da se desi”, izjavio je Ćuk.

Skupštinsku odluku danas nije želio komentarisati PUP-ov Đoko Tarana.

“Neću ja o tome ništa govoriti”, rekao je kratko Tarana.

Gradonačlnik Trebinja Luka Petrović rekao je novinarima da će sredstva koja ostanu u kasi od odborničkih naknada biti usmjerena za finansiranje tri plate ljudima koji su u Gradskoj upravi ostali bez posla.

Luka Petrović
Luka Petrović

“Zbog zarobljenosti budžeta za viškom zaposlenih i shodno Zakonu o namještenicima u lokalnoj upravi i samoupravi mi moramo da dajemo tri neto plate radnicima koji su ostli neraspoređeni. Taj iznos je otprilike oko 200 hiljada maraka z ate tri plate i to je ona cifra koju smo uštedjeli od odorničkog dodatka”, pojasnio je Petrović.

Takođe je rekao da su plate funkcionera u Gradskoj upravi smanjene od 25 do 40 odsto.

To, prema njegovim riječima, znači da će gradonačelnik Trebinja imati platu 2.900 maraka, dok će plata zamjenika gradonačelnika Mirka Ćurića iznositi 2.400 maraka.

Plata predsjednika Skupštine Trebinja Dragoslava Banjka će biti 2.550 marka, a plata potpredsjednika Skupštine Bojana Šapurića će iznositi 1.800 maraka.

Iako je Skupština odluku o ukidanju odborničkog dodatka donijela za 2017. godinu, odbornik SNSD-a Gordan Mišeljić rekao je da se on odriče svoje odborničke naknade na period cjelokupnog mandata od četiri godine i to u korist uduženja “Sunce nam je zajedničko” iz Trebinja.

I Blagoje Šupić iz SNSD-a najavio je ranije da će se u humanitarne svrhe odreći cjelokupnog dodatka za sve četiri godine mandata, što je učinio i prije četiri godine.

Usvojen budžet grada za 2017. godinu

Skupština Grada Trebinja usvojila je danas budžet grada za 2017. godinu, u iznosu od 22.770.000 KM, što je za 8,62% manje od budžeta za 2016. godinu i 7,28% manje od plana po rebalansu budžeta za tekuću godinu.

Za budžet je glasalo 19 odbornika, protiv je bilo 5, a uzdržanih nije bilo.

Kako je pojašnjeno u obrazloženju prijedloga budžeta, najveće smanjenje na prihodovnoj strani odnosi se na primitke od prodaje imovine, koji su u rebalansu budžeta za tekuću godinu iznosili 5.070.000 KM, a u 2017. godini, prema iskazanim namjerama investitora, planirani u iznosu od 2.025.000 KM.

Najveće povećanje u odnosu na rebalansirani budžet tekuće godine planirano je na prihodima od naknada za uređenje gradskog građevinskog zemljišta uvećanim za 182%, te prihodima od zemljišne rente, koji su veći za 31%.

Odbornik SNSD-a Gordan Mišeljić rekao je da budžet nije razvojni, već više sanacioni.

“Na osnovu svih sagledanih stvari i na osnovu javne rasprave za budžet koji je bio predviđen, pojedine stavke su smanjene tako da je trenutni budžet ovakav. To je zajednički stav, s obzirom na to da imamo nesređenu situaciju i ne znamo sva potraživanja koja su prema Gradu Trebinju. To ćemo znati tek krajem marta”, kazao je Mišeljić.

Iz SDS-a na budžet gledaju kao na potrošački, te navode da je razvojna komponenta svedena na minimum.

“Aktuelna većina će morati da traži neke druge načine finansiranja, preko grantova i donacija vlada, kao što je to radila vlast u period 2012 – 2014.godine. Podjsetiću vas na podatak da su Vlade Češke i Turske i još neke druge vlade u Trebinje više ulagale nego što je to radila Vlada RS u tom period” , rekao je Begenišić.

Skupštinsko zasijedanje još uvijek je u toku.

Nikolija Bjelica

0 Shares
0 Shares
Copy link