Početna  /  Trebinjska opozicija poručila: Afera ”Kiseonik” ne smije ostati mrtvo slovo na papiru! Pozivamo bolnice da otvore kisikane i uvjere građane u regularnost kiseonika!
Izdvajamo Trebinje

Trebinjska opozicija poručila: Afera ”Kiseonik” ne smije ostati mrtvo slovo na papiru! Pozivamo bolnice da otvore kisikane i uvjere građane u regularnost kiseonika!

Trebinjska opozicija predvođena narodnim poslanicima Nebojšom Vukanovićem i Ljubišom Krunićem održala je danas ispred Palate pravde konferenciju za novinare. Povod je rad tužilaštava i kako tvrde, nečinjenje po brojnim prijavama koje su uputili nadležnim pravosudnim organima. Prisutnim novinarima, pored Vukanovića i Krunića, obratili su se Vukota Govedarica, član Predsjedništva Srpske demokratske stranke kao i Đorđe Vučinić, Saša Borjan i Ilija Mastilović, odbornici trebinjske Skupštine. Na konferenciji je pored poziva Tužilaštvu da radi svoj posao upućen i zahtjev Nedeljku Lambeti, direktoru JZU Bolnica Trebinje da dozvoli poslanicima Vukanoviću i Kruniću ulazak u kisikanu ove zdravstvene ustanove. Na konferenciji je bilo govora i o zaštiti rijeke Trebišnjice nakon kontroverzne informacije koju je usvojila skupštinska većina.

Nebojša Vukanović se prvi obratio okupljenim novinarima na konferenciji koja je zakazana u simboličnih 11:55. On je podsjetio na brojne prijave koje su predate ispred pokreta Za pravdu i red.

Vukanović: Ako smo mi nešto slagali, neka mene uhapse!

”Ovo je posljednje upozorenje korumpiranim trebinjskim sudijama i tužiocima koje ja sa punim pravom nazivam kadijama. Mi smo prije četiri mjeseca predali krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Mirka Ćurića koja bi se mogla navesti kao školski primjer u udžbenicima kako se krade država. Mimo odluke Skupštine, statuta i zakona on je samovoljno prebacio pola miliona maraka na račun Fudbalskog kluba Leotar. To je kao da uđete u banku, uzmete pola miliona maraka i odete kući. Nažalost, i poslije četiri mjeseca, iako sam ja išao u Tužilaštvo i raspitivao se šta se događa, tražio da kao neko ko je predao krivičnu prijavu da razgovaram, a oni po starom običaju drže to u nekoj ladici. Po službenoj dužnosti Tužilaštvo je nakon ovog zastrašujućeg dokumenta Indire Fazlagić, glavnog zdravstvenog inspektora Agencije za lijekove BiH, da istraži navode. Podsjetiću javnost da se tehnički kiseonik plaća skoro duplo skuplje u Trebinju nego što Klinički centar u Banjaluci plaća medicinski kiseonik. Ništa nije uradilo Tužilaštvo po tom pitanju, kao ni po ostalim prijavama koje smo podnosili. Ako smo mi nešto slagali, neka mene uhapse, a ako nisam, onda morate hapsiti njih. Oni moraju biti svjesni da će kad-tad morati podnijeti račun narodu! Ako se ne postupi po ovim prijavama, mi ćemo bez najave doći i blokirati institucije. Ovo im je posljednje upozorenje! Neka nam se obrati Žarko Milić, glavni tužilac i kaže šta su uradili sa našim prijavama. Izvor zla u ovoj državi je pravosuđe koje je u raljama mafije i mi ćemo se boriti svim demkoratskim sredstvima da pokrenemo pravosudni sistem da radi u interesu građana.” – rekao je Vukanović.

Ljubiša Krunić je rekao da je afera vezana za kiseonik jedna od najkrupnijih poslijeratnih afera u Republici Srpskoj. Pozvao je nadležne da utvrde odgovornost ili po prijavama vlasti ili opozicije.

Krunić: Pozivam direktora trebinjske Bolnice da već danas otvori kisikanu da vidimo u čemu se skladišti kiseonik!

”Afera ”Kiseonik” ne smije ostati mrtvo slovo na papiru. Neka Tužilaštvo radi svoj posao, i po prijavama vlasti i po prijavama opozicije. Opozicija tvrdi da se koristi tehnički kiseonik, a stav Svjetske zdravstvene organizacije je da takav kiseonik nije ispravan. Na Posebnoj sjednici, poslanicima je predat na glasanje dokument koji je potpisao ministar Šeranić gdje stoji da većina bolnica nema boce za kiseonik niti adekvatne spremnike. Ako i te bolnice koje su prozvane da koriste tehnički kiseonik, zašto ne otvore vrata kisikana i uvjere građane Republike Srpske da se zaista koristi adekvatan kiseonik. Oni da su u pravu, to bi davno uradili! Pozivam već danas da direktor trebinjske Bolnice otvori kisikanu i pusti na primjer kolegu Vukanovića i mene da vidimo u čemu se skladišti kiseonik jer ovdje se radi o životima ljudi. Mislim da ima dosta časnih ljudi u pravosuđu i pozivam ih da počnu da rade svoj posao, vidimo u nekim aferama da se već počelo raditi, treba samo da se nastavi kako bi građani RS bili sigurni da žive u pravnoj državi. Ako se tu ništa ne pokrene, mi ćemo morati nastupiti radikalnije, mi ćemo izaći na mirne proteste ali u puno većem broju. Mi ne možemo dozvoliti da se neke stvari dešavaju, vidjeli ste i neki dan u trebinjskoj Skupštini gdje se kaže da rijeka Trebišnjica nije rijeka?! Šta hoće da rade? Da prave Trebinje na vodi i unište ovih pet kilometara obale Trebišnjice?! Pozivam građane da neko naredno okupljanje bude u cilju zaštite rijeke Trebišnjice jer to je žila kucavica ovog grada.” – rekao je Ljubiša Krunić.

Vukota Govedarica istakao je mišljenje da ne postoji politička volja za uspostavljanjem pravne države.

Govedarica: Političkim i porodičnim intervencionizmom privilegovani su svi koji svoj interes mogu da nađu u interesu vođe…

”Bosna i Hercegovina i Republika Srpska u kojoj živimo nije ostvarena kao pravna država i nema nikakve sumnje da je krivac za to politička volja. Nažalost, ustanovljeni su moć i autoritet pojedinca koji svoje odluke donosi isključivo svojom voljom i na bazi sopstvenih interesa ili interesa njegove partijske organizacije. Tim političkim i porodičnim intervencionizmom privilegovani su svi oni koji svoj interes mogu da nađu u interesu vođe i njegove partije i na taj način sebe štite od svih svojih nedjela. Takvim interesima i tom vrstom zaštite došli smo do Zorana Pologoša za kojeg postoje osnovane sumnje da je prošle godine na lokalnim izborima zajedno sa NDP-om i određenim brojem svojih prijatelja učestvovao u krađi identiteta. To je još jedna potrvda da izborni zakon Bosne i Hercegovine treba u tom pogledu mijenjati, jer što su oni duže na vlasti, imaju priliku da razrade te izborne prevare.” – rekao je Vukota Govedarica.

Dr Saša Borjan, odbornik PDP-a u aktuelnom sazivu Skupštine Grada Trebinja apostrofirao je da je afera vezana za kiseonik potpuno dokumentovana u slučaju trebinjske Bolnice.

Borjan: Afera ”Kiseonik” je u trebinjskoj Bolnioci potpuno dokumentovana a nismo dobili nikakvu reakciju iz Tužilaštva!

”Afera ”Kiseonik” koja potresa Trebinje i istočnu Hercegovinu je afera koja je u potpunosti dokumentovana i na protivzakonito ponašanje rukovodstva trebinjske Bolnice nismo dobili nikakvu reakciju iz Tužilaštva. Danas smo mi ovdje da kažemo ne guranju pod tepih afera koje potresaju Trebinje i istočnu Hercegovinu i da kažemo ne amnestiranju počinioca krivičnih i prekršajnih djela na način da oni zastarjevaju nakon tri godine.” – rekao je Borjan okupljenim predstavnicima medija.

Đorđe Vučinić, šef odborničkog kluba Za pravdu i red u lokalnom parlamentu, ističe da je javni pritisak metod na koji su prinuđeni u pokušaju oslobađanja pravosudnih organa.

Vučinić: Prinuđeni smo na javne pritiske kako bi se oslobodilo pravosuđe!

”Mi smo predali više krivičnih prijava i nismo dobili nikakvu povratnu informaciju šta se dešava sa istragama i da li je postupano po krivičnim prijavama. Voljeli bi da nam kažu ako nema elemenata za krivično gonjenje, nema elemenata za krivično gonjenje, ali da nam se obrate, kako nama, tako i javnosti. Mi sumnjamo da postoje elementi za krivično gonjenje, nedavno smo razgovarali da privredni kriminal ne postoji, bar smo tako dobili izvještaj u Skupštini Grada Trebinja, nijedno djelo nije procesuirano iz privrednog kriminala. Prosto imamo takvo stanje defakto, a mislim da ako hoće da rade po zakonu, da i de jure ozakone i isključe protivpravnost kada krivično djelo napravi pripadnik vladajuće koalicije. Samim tim nećemo praviti nikakve proteste i sve će raditi po zakonu. U suprotnom moraju da rade po zakonu i mi ćemo biti prinuđeni na javne pritiske kako bi se na kraju krajeva oslobodilo i Tužilaštvo i Sud.” – rekao je Vučinić.

Novinarima se obratio i Ilija Mastilović, odbornik Srpske demokratske stranke u trebinjskoj Skupštini.

Mastilović: Iz mora afera izvucite bar jedan predmet i bićemo zadovoljni da se počnu rješavati stvari…

”Okupili smo se ovdje danas da damo upozorenje nadležnim tužilaštvima da konačno počnu raditi svoj posao i iz mora afera izvuku makar jedan predmet i mi ćemo biti zadovoljni, pa će na sljedećim predmetima biti bolje i rješavaće se neke stvari.” – poručio je Mastilović.

Podsjećamo, prije dvadesetak dana, poslanici i odbornici opozicije u Trebinju predali su više krivičnih prijava nadležnim u trebinjskoj Bolnici zbog navoda zdravstvenog inspektora Agencije za Bosnu i Hercegovinu u kojima se kaže da je ova zdravstvena ustanova koristila tehnički kiseonik čime se igrožava zdravlje ljudi, a dokument je predat i Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite koje do danas nije reagovalo po zahtjevu Indire Fazlagić. Okupljenim novinarima su se obratili Obren Đajić i Gordana Đurković koji su podijelili sa javnošću svoja iskustva sa pravosudnim organima izrazivši uvjerenje da su pravno oštećeni, o čemu ćete na MH moći naknadno čitati.

Igor Svrdlin

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap