Početna  /  Trebinjska Noć knjige (ni)je ispunila očekivanja
Hercegovina

Trebinjska Noć knjige (ni)je ispunila očekivanja

U Trebinju je noćas, u knjižari Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo upriličena Noć knjige. Manifestacija je organizovana povodom Dana knjige i autorskih prava, a održana je u periodu između 20:00 i 22:00. Posjetioci su u vrijeme trajanja manifestacije mogli kupiti izdanja Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva sa popustom od 50%.

Ova manifestacija je održana po drugi put u Trebinju, a Zavod za udžbenike i nastavna sredstva već šest godina 23. aprila obilježava Noć knjige. Čitaoci su u pet različitih gradova imali priliku da se od 20:00 časova druže sa autorima, a trebinjska čitalačka publika upoznala se sa radom Momčila Golijanina, esejiste, kritičara i prozaiste.

Ognjen Mitrović, rukovodilac podružnice Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva za Istočnu Hercegovinu, za internet magazin Moja Hercegovina, govorio je o Noći knjige, gostu večeri, impresijama po završetku manifestacije, kao i o brojnosti čitalačke publike u Republici Srpskoj.

”Ova manifestacija se dešava već šest godina u centrima Republike Srpske, prošle godine je u Trebinju organizovana Noć knjige po prvi put, a u istom terminu, dakle od 20:00 do 22:00 časa, čitalačka publika je imala priliku da se druži sa knjigom i književnicima u našim knjižarama u Banjaluci, Istočnom Sarajevu, Bijeljini i Doboju. Naš gost je večeras bio Momčilo Golijanin,esejista i kritičar iz Nevesinja, koji je promovisao i potpisivao svoje najnovije djelo ”U svijetlu riječi”,njemu i njegovom djelu je ova noć bila posvećena, on je veoma zadovoljan, nije uopšte očekivao da će ovako biti. Posjeta je bila prilično dobra, ali u suštini, ona nije pokazatelj pravog stanja stvari, jer čitalačke publike je sve manje” – rekao je Mitrović za naš magazin.

Kada je riječ o navici i kupovnoj moći, kada je knjiga u pitanju, Ognjen Mitrović kaže da situacija nije sjajna ali da se Zavod za udžbenike i nastavna sredstva trudi da, kako kvalitetom, tako i pristupačnom cijenom, učine čitalačku publiku brojnijom.

”Nisam siguran da je situacija sjajna, ali u svakom slučaju zalažemo se da to popravimo, broj prodanih primjeraka naših izdanja nije na zavidnom nivou, a ova manifestacija ima za cilj da upravo omasovi čitalačku publiku i knjigu im učini pristupačnijom. Kupovna moć jeste slaba, ali i internet, društvene mreže i ostale pošasti takođe odrade svoje. Ljudi danas uglavnom čitaju ”žutu književnost”, tabloidnu knjigu koja se nudi na svakom ćošku, nažalost.” – završava Mitrović ovaj kratki razgovor.

Nije tajna da knjiga apsolutno nije u modi, omladina sve manje čita, a stariji uglavnom nemaju naviku, a oni koji je imaju, nemaju vremena. Penzioneri su po brojnim parametrima možda i najvjerniji pisanoj riječi, a to je zbog toga što ta populacija dolazi iz nekih prošlih vremena, kada se još uvijek gajio kult dobre knjige.

U knjižari Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, u gradu na Trebišnjici postoji jako dobra ponuda, kako beletristike, tako i stručne literature, neka starija, predratna izdanja se prodaju po popularnim cijenama od svega nekoliko konvertibilnih maraka, a ni novija izdanja nisu nedostupna svakom. Stara kineska poslovica govori o tome da riječi onog koji tri dana ne čita knjigu izgube ljepotu. Stoga nije ni čudno što se u javnosti sve manje može čuti lijepa riječ, dominira neukost, vulgarnost i iz dana u dan stanje je sve gore i gore. Kad bi se vratili pisanoj riječi, ali kvalitetnoj pisanoj riječi, a ne popularnoj, petparačkoj literaturi, pa vratili knjigu u modu, nema sumnje da bi bili potpuniji, srećniji i svakako ljepši duhom!

Igor Svrdlin