Početna  /  Trebinjka Suzana Šukić – pored bolesti i oca izgubljenog u ratu ostavljena bez krova nad glavom
Hercegovina

Trebinjka Suzana Šukić – pored bolesti i oca izgubljenog u ratu ostavljena bez krova nad glavom

Suzana ima 24 godine, a još uvijek nije dobila svoj krov nad glavom na koji kao dijete palog borca ima pravo.

TREBINJE – Trebinjka Suzana Šukić od rođenja boluje od izuzetno rijetke bolesti, bulozne epidermolize. Oca je izgubila u ratu kada je imala nepunih godinu dana, a majka joj je iznenada umrla prošle godine. Suzana ima 24 godine, a još uvijek nije dobila svoj krov nad glavom na koji kao dijete palog borca ima pravo.

Suzana Šukić (FOTO: Moja Hercegovina)
Suzana Šukić (FOTO: Moja Hercegovina)

Nakon što joj je dvadesetsedmogodišnji otac Draženko poginuo u ratu 1992. godine, Suzana i njena majka Slavica prešle su da žive kod Slavičinih roditelja. Za stan su tokom protekle 23 godine, kaže Suzana, konkurisale nekoliko puta, ali, i pored svega, nikad ga nisu dobile.

– Moj otac je dao život za svoju državu i ja samo želim da ostvarim svoja prava. Želim da, kao i sva ostala djeca poginulih boraca, dobijem svoj krov nad glavom – kaže Suzana za „Moju Hercegovinu“.

U međuvremenu, umrli su Suzanina baka, djed i majka, pa je brigu o njoj preuzela tetka kod koje trenutno i živi. Ni posao nije dobila zahvaljujući Boračkoj organizaciji, već rukovodstvu Hidroelektrana na Trebišnjici. Budući da Suzana boluje od bulozne epidermolize, koja zahtjeva posebnu njegu, ishranu i higijenu, plata joj dosta znači, kao i tetkina pomoć.

Iz trebinjske Boračke organizacije za „Moju Hercegovinu“ kažu da Suzana i njena majka na posljednjem konkursu nisu dobile stan zbog toga što su zakasnile sa predajom papira, ali da je „velika greška što im ipak nisu izašli u susret“.

– One su tada kasnile sa predajom dokumentacije, pa je drugostepeni organ odbio žalbu pokojne Slavice Šukić i to je ostalo neriješeno. Treba poštovati zakone i propise, ali postoji momenat kad se mora napraviti i presedan s obzirom na zdravstveno stanje gospođice Suzane Šukić. Njoj će se pomoći, jer je njen zahtjev sasvim opravdan i realan. Siguran sam da se nadležno Ministarstvo rada i boračke zaštite RS neće oglušiti o njenu potrebu, a, u svakom slučaju, Grad Trebinje će sa svoje strane dati doprinos kako bi se njen problem trajno riješio – kaže Rajko Ćapin, načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu u Gradu Trebinju.

Rajo Ćapin (FOTO: Moja hercegovina)
Rajo Ćapin (FOTO: Moja hercegovina)

Međutim, nijedan razlog nije dovoljno dobar da opravda činjenicu da za 23 godine nijedna uprava trebinjske Boračke organizacije nije samoinicijativno pokrenula pitanje rješavanja stambenog problema porodice Šukić, kao ni Suzaninog zaposlenja. Pitanje vjerovatno ni sada ne bi bilo pokrenuto da se Suzana prije dva dana nije obratila Skupštini grada Trebinja otvorenim pismom.

Ćapin ističe da ne zna kada će tačno Suzana moći da dobije stan, jer nova uredba o stambenom zbrinjavanju boračkih kategorija treba da bude donesena u tekućem, četvrtom kvartalu ove godine.

– Ta uredba će jasno kazati neke nove odrednice prema kojima ćemo se i mi morati ponašati, ali, u svakom slučaju, mislim da će ona ići u korist gospođice Šukić. Grad Trebinje će sa svoje strane dati doprinos kako bi se taj problem što prije riješio, jer postoji realna potreba i nadam se da će se riješiti na zadovoljstvo svih nas – rekao je Ćapin.

Priča Suzane Šukić samo je jedan od primjera neravnopravnog odnosa države prema porodicama palih boraca, kao i skoro potpune nebrige o osobama koje imaju neko od rijetkih oboljenja.

 

Jelena Denda

0 Shares
0 Shares
Copy link