Početna  /  Trebinje: Zakazana redovna sjednica skupštine, sporne odluke ispitaće sud?
Hercegovina Trebinje Vijesti

Trebinje: Zakazana redovna sjednica skupštine, sporne odluke ispitaće sud?

TREBINJE – Na sjednici kolegijuma Skupštine grada Trebinja danas su odbijeni zahtjevi za održavanje vanredne sjednice, a zakazana je redovna za petak, 31. maj. Dok iz opozicije ostaju pri stavu da odluke sa prethodne sjednice moraju biti poništene, iz vladajućih redova poručuju da su iste validne sve dok sud ne odluči drugačije.

Sjednica Skupštine grada Trebinja (FOTO: Moja Hercegovina/arhiv)
Sjednica Skupštine grada Trebinja (FOTO: Moja Hercegovina/arhiv)

Šef kluba odbornika SNSD-a Zdravko Butulija napustio je današnju sjedinicu kolegijuma zbog toga što su, kako kaže, ostali članovi ignorisali zajednički zahtjev ove stranke i DNS-a za održavanje vanredne sjednice. Opozicija i dalje traži da se ponište odluke sa prošle redovne sjednice.

– Ja sam zaista zabrinut za dešavanja koja slijede, s obzirom na to da Ministarstvo lokalne samouprave RS ima utvrđeni rok da reaguje i da sudskim putem traži da se ove odluke ponište. Skupština je morala da stavi ovaj legitimni zahtjev da se najprije o njemu raspravlja na sjednici skupštine, a tek onda da se može nastaviti sa redovnim radom – kazao je Butulija.

Zdravko Butulija (FOTO: Moja Hercegovina)
Zdravko Butulija (FOTO: Moja Hercegovina)

Prema njegovim riječima, u ovom trenutku skupštinsku većinu nemaju ni vladajući, ni opozicija, a tvrdi da ovakva situacija u lokalnom parlamentu trenutno nikom ne odgovara.

– Mi ne tvrdimo da imamo skupštinsku većinu, a druga strana tvrdi, a nemaju je. Neka kandiduju ovo pitanje na sjednici, pa nek vide kako će se odbornici opozicije izjašnjavati – rekao je Butulija i dodao da još ne zna da li će se odbornici njegove stranke pojaviti na sljedećem zasjedanju.

Sa druge strane, predsjednik Skupštine grada Trebinja Slobodan Prtilo tvrdi da je zahtjev za vanrednu sjednicu odbijen, jer „ne postoje elementi vanrednosti skupštine“. On je istakao da zahtjev Ministarstva lokalne samouprave RS-a za poništenje odluka sa prethodne sjednice nije zakonski obavezujući, te da je jedino sud nadležan da iste proglasi nelegalnim.

– Dobili smo mišljenje Ministarstva sa zakašnjenjem, nakon 37 dana. Oni imaju administrativni nadzor nad radom lokalne samouprave i mogu da donesu odluku o poništavanju odluka. Mi ćemo podnijeti upravni spor po tom pitanju, tako da taj jedan period stoji po upitnikom. Smatramo da smo legalno radili svoj posao, a to što u zakonu postoje određene pravne praznine i što nisu usklađeni zakoni sa izbornim zakonom BiH, to mi nismo krivi. Odluke skupštine su validne dok sud ne donese svoju odluku – rekao je Prtilo.

Slobodan Prtilo (FOTO: Moja Hercegovina)
Slobodan Prtilo (FOTO: Moja Hercegovina)

Na pitanje da li ova situacija vodi ka blokadi skupštine, Prtilo kaže da se to ne može dogoditi, jer skupštinska većina u svom sastavu ima 16 odbornika.

– Ovo su sve fingirane stvari kojima pokušava da se blokira rad skupštine. Postoji pravni vakum unutar Zakona o lokalnoj samoupravi i Izbornog zakona BiH. Oni fingiraju situaciju da mi nemamo većinu. Ne žele da verifikuju mandate koje im je dodijelio CIK, sa idejom da žrtvuju svoja dva odbornika koji su regularno dobili svoj mandat i nisu htjeli ovdje da polože zakletvu – smatra Prtilo.

Današnju sjednicu kolegijuma napustio je i odbornik NDP-a Slobodan Šaraba. Grad Trebinje ima rok do 10. juna da odgovori na zahtjev Ministarstva lokalne samouprave RS-a po pitanju spornih odluka. Na sljedećoj, redovnoj sjednici skupštine na dnevnom redu će se naći deset tačaka.

 

Jelena Denda

0 Shares
0 Shares
Copy link