Trebinje: Usvojen budžet od 26.093.000 KM

TREBINJE – Skupština grada Trebinja usvojila je danas budžet za narednu godinu u visini od 26.093.000 KM. Dok pozicija budžet smatra investicionim opozicija ovakav budžet ocjenjuje kao potrošački.

FOTO: Moja Hercegovina

Gradonačelnik Trebinja, Luka Petrović, naveo je da je budžet investicioni, te da su po prvi put investicije bez kreditnih zaduženja iznad šest miliona maraka. Prema njegovim riječima, zahvaljujući ovakvom budžetu, Trebinje će postati još veće gradilište, a najvažniji građevinski poduhvati će biti izgradnja kompleksa vrtića Srbija u Gorici i poslovnog centra Tini.

„Mislimo da će ta dva kompleksa otvoriti pomenuta naselja i doprinijeti da grad dobije drugačiju svježinu u ovim djelovima gdje odavno nije bilo investicija“, istakao je Petrović i dodao da će naredna godina biti puna građevinskih poduhvata. Pojasnio je da razlog tome nisu predstojeći izbori već da su, kako kaže, „postavili neke stvari na zdrave noge“.

Vidomir Begenišič je prokomentarisao izjavu direktora Radio Trebinja, Manojla Ćuka, u kojoj je, prema njegovim riječima, iznio neistine da se u periodu od 2012. do 2016. godine, kada je ovu ustanovu vodio kadar SDS-a, ništa nije radilo.

„U pomenutom periodu otvoren je portal Radio Trebinje, isplaćeni su porezi i doprinosi svim zaposlenim. Pored toga plate zaposlenih su izjednačene sa ostalim Javnim ustanovama, a renovirana je i fasada same zgrade“, naveo je Begenišić i dodao da je u istom periodu nabavljena i računarska oprema i međunarodni standard finansijskog poslovanja. Begenišić je takođe napomenuo da su do 2012. godine plate u ovoj Javnoj ustanovi obračunavali i kucali na pisaćim mašinama.

S druge strane odbornik PDP-a, Zoran Anđušić, napomenuo je da je budžet izborni i naglasio da nova lokalna vlast treba prestati donositi i usvaja izborne Budžete.

„Trebalo bi da usvajamo  budžete koji će biti u službi razvoja i potreba građana i lokalne zajednice“, istakao je Anđušić.

Da budžet nije u funkciji razvoja smatra i Vidomir Begenišić, odbornik SDS-a, stranke koja je ostala bez jednog odbornika jer je njihov odbornički klub napustio odbornik Dušan Kovač.

„Ako na planirani budžet od 26.093.000 KM samo 6.281.000 KM predvidite za kapitalna ulaganja jasno je da se radi o potrošačkom Budžetu“, zaključio je Begenišić.

Za budžet je, na današnjem zasjedanju, glasalo 18, a protiv je bilo šest odbornika. Amandmani PDP-a na prijedlog budžeta nisu dobili dovoljan broj odborničkih glasova.

Na današnjem zasjedanju odbornici su, između ostalog, raspravljali i o programu korištenja sredstava ostvarenih po osnovu zakona o naknadama za korištenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije za 2018. godinu.

Jela Vučković

Autor