Početna  /  Trebinje: Sutra počinje 5. Festival mediteranskog i evropskog filma
Hercegovina Trebinje

Trebinje: Sutra počinje 5. Festival mediteranskog i evropskog filma

TREBINJE –  Od sutra, 7. avgusta, Trebinje će biti domaćin brojnim filmskim radnicima i doajenima srpske, jugoslovenske i svjetske kinematografije koji će se družiti sa trebinjskom publikom u čast 5. Festivala mediteranskog i evropskog filma.

Peđa Milojević

Festival će svečano biti otvoren sutra u 20.30 sati na platou ispred Kulturnog centra, obraćanjima gradonačelnika ovog grada Luke Petrovića, dobitnika prestižnih nagrada “Zlatni platan” – Ljiljane Blagojević i Igora Gala, te osnivača, selektora i umjetničkog direktora ove manifestacije Peđe Milojevića.

Prema Milojevićevim riječima, Trebinje će i ove godine sedam dana biti u znaku filmskog festivala, tokom koga će 24 projekcije biti prikazane na platou ispred Kulturnog centra, dok će se 9. i 11. avgusta filmska ostvarenja prikazivati na ljetnoj sceni Doma mladih.

“Pored Ljiljane i Igora, sa nama će u narednih sedam dana biti i Kole Angelovski, Luka Bursać, Brankica Sebastijanović, Milan Kalinić, Danica Maksimović, Nemanja Ćipranić, Domagoj Mrkonjić”, rekao je Milojević.

On je dodao da je, kao i prethodnih godina, program festivala podijeljen na kratke i dugometražne filmove koji su produkcija deset država iz regiona, mediterana i Evrope – Srbije, Crne Gore, BiH-Republike Srpske, Hrvatske, Makedonije, Španije, Grčke, Turske, Italije i Izraela.

Gosti festivala će se i ove godine, osim na sceni Kulturnog centra i Doma mladih, družiti sa Trebinjcima na ulicama, pijaci, a posjetiće i prestižne trebinjske vinarije i medare – po čijim je kvalitetnim proizvodima ovo podneblje prepoznatljivo u širem regionu.

“Ovo je jedini grad i festival gdje svaki građanim može da razgovara sa glumcima i drugim filmskim radnicima. Družimo se sa ljudima koje sretnemo u Starom gradu, u šetnji prelijepim trebinjskim ulicama i mostovima”, naveo je Milojević.

Festival će otvoriti kratki bosanskohercegovački film “Igra”, dok će nakon dodjela “Zlatnog platana”, biti projekcija srpskog filma “Rekvijum za gospođu J”.

Izložba posvećena Bati Živojinoviću

U sklopu festivala, u utorak, u 19 časova i 30 minuta, u galeriji Kulturnog centra biće otvorena izložba pod nazivom “Sjećanje na Valtera”, koja je posvećena Velimiru Bati Živojinoviću.

Pokrovitelj festivala je Grad Trebinje, uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Uprave za dijasporu pri Vladi Republike Srbije.

Oznake
15 Shares
15 Shares
Copy link