Početna  /  Trebinje: Srpski dobrovoljci u Rusiji u knjigama Milana Micića
Hercegovina Trebinje

Trebinje: Srpski dobrovoljci u Rusiji u knjigama Milana Micića

TREBINjE – Knjige „Srpski dobrovoljci u Rusiji 1914-1918 – Životi sećanja“ i „Nezapamćena bitka“ autora dr Milana Micića promovisane su večeras u velikoj sali Skupštine Grada u Trebinju.

Milan Micić (drugi zdesna) (Foto: Moja Hercegovina)
Milan Micić (drugi zdesna) (Foto: Moja Hercegovina)

Knjiga je danas prvi put predstavljena u Republici Srpskoj, a autor kaže da knjigom nastoji da se oduži svom djedu i njegovim prijateljima saborcima, te da ukaže na jednu vrstu ljudi koji bi, prema njegovoj ocjeni, trebalo da budu moralni model današnjice.

Micić kaže da su srpski dobrovoljci u Prvom svjetskom ratu i međuratna kolonizacija Vojvodine osnovne teme njegovog istraživanja i da se time bavi odavnina, jer je i sam, kako kaže, potomak srpskog dovrovoljca koji je iz Amerike došao na Solunski front.

„Ja sam se rodio u toj temi i odrastao slušajući priče o spskim dobrovoljcima. Pričali su mi djedovi o tome mnogo. Kada bi mi otac rekao da idem na spavanje, djeda je govorio da ostanem nadajući se da ću ga jednog dana opisati u knjigama. Baš tako se i dogodilo“, kaže Micić.

Govoreći o knjigama kazao je da je „Nezapamćena bitka“ istoriografsko djelo, a drugu knjigu čini deset biografija o dobrovoljcima koji su se borili u Rusiji na Dobročaskom frontu 1916.

„To su Srbi iz Austrougarske iz BiH, Like, Banije, Korduna, Dalmacije, sa prostora Vojvodine koji su se opredjelili da se bore za srpsku vojsku. Oni su na taj način u svojim državama postajali veleizdajnici, ali su se borili za srpsku nacionalnu stvar. U Rusiji su bili u zarobljeničkim logorima, prijavljivali se kao srpski dobrovoljci i učestvovali u mnogim borbama. Kasnije dio dobrovoljaca napušta dobrovoljačke jedinice, a dio se prebacuje na Solunski front“, pojasnio je autor.

Knjiga je promovisana u Vojvodini i Beogradu, a planirano je da bude prevodena na rumunski jezik.

Nakon promocije knjiga u maloj sali Skupštine grada otvorena je izložba fotografija iz knjige „Tvrđava u Aradu – logor srpskih interniraca u Velikom ratu“, autora Stevana Bugarskog.

Fotografije, njih 45 predstavljaju dragocjeno svjedočanstvo srpskog stratišta kroz istoriju.

Jedna od fotografija sa izložbe (Foto: Moja Hercegovina)
Jedna od fotografija sa izložbe (Foto: Moja Hercegovina)

 

 

Nikolija Bjelica

29 Shares
Copy link
Powered by Social Snap