Početna  /  Trebinje: Skupština usvojila izvjestaj o Fondu solidarnosti za prethodnu godinu, prikupljeno oko 566. 000 KM
Hercegovina Trebinje

Trebinje: Skupština usvojila izvjestaj o Fondu solidarnosti za prethodnu godinu, prikupljeno oko 566. 000 KM

TREBINjE – U Skupštini Grada Trebinja u toku je 13. redovna sjednica koju je, za sada, obilježilo usvajanje izvještaja o Fondu solidarnosti Grada Trebinja za prethodnu godinu. Dok je pozicija zadovoljna radom Fonda solidarnoti, opozicija kritikuje isti najviše zbog njegove netransparentnoti.

Zamjenik gradonačelnika Mirko Ćurić istakao je da je u Fondu solidarnosti prikupljeno oko 566 hiljada KM.

„Pomenuti novac je prikupljen od 125 privrednika. A pored trebinjskih privrednika u doniranju novca za Fond solidarnosti učestvovala su i tri privredna subjekta koja nemaju sjedište u našem gradu“, istakao je Ćurić i dodao da su dostavili pregled sa procentualnim iznosom uplata svih privrednih subjekata, a pored toga, kako kaže, dostavili su i izvještaj gdje su sredstva išla, u smislu koje je sve projekte podržao Fond solidarnosti.

Upravo u tome leži i najveća kritika opozicione strane.

Odbornik PDP-a Ljubiša Krunić istakao je da Upravni odbor Fonda radi vrlo neozbiljno jer, kako kaže, dobili su dva različita izvještaja, a ni u jednom ne mogu da vide koliko je ko uplatio i gdje je zaista usmjeren taj novac.

„I ovaj izvještaj bi se trebao prezentovati kao izvještaj o budžetu da se zna gdje je otišla svaka uplaćena marka. Iz tog razloga nismo mogli da podržimo izvještaj o radu Fonda solidarnosti koji je sa zakašnjenjem i došao na dnevni red Skupštine“, istako je Krunić.

Prema njegovim riječima vlasnici privatnih preduzeća trebali bi da mogu dobrovoljno uplaćivati u pomenuti Fond, a s druge strane to ne bi trebao biti slučaj sa državnim preduzećima.

„Bojim se da je odluka o osnivanju Fonda solidarnosti protivzakonita, ali vidjećemo šta će odlučiti Ustavni sud jer je podnesena apelacija Ustavnom sudu“, istakao je Krunić i  podsjetio da je opozicija i prilikom donošenja odluke o osnivanju Fonda solidarnosti bila protiv iz razloga što se, kako kaže, tom odlukom utvrdilo da su uplate 0.5 posto od prometa za tu godinu, a ne od dobiti što bi, kako kaže, bilo odobreno i sa  njihove strane.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je istakao da su očekivali više priliva novca u Fond solidarnosti, ali s druge strane, prvi čovjek Trebinja kaže da je Fond ispunio očekivanja.

„Sva sredstva su otišla namjenski, Fond sam nije mogao isfinansirati sva sredstva već je dodatak išao iz budžeta Grada Trebinja, ali su na taj način izvršene uštede u budžetu“, napomenuo je prvi čovjek Trebinja.

Na pitanje novinara ‘šta s onima koji ne uplaćuju sredstva, postoji li opasnost da će se, u narednim godinama, ugasiti Fond solidarnosti’, Petrović je rekao da se oslanjaju na ljude koji hoće i koji žele da pomognu.

Za izvještaj o radu Fonda solidarnosti Grada Trebinja za period od 1. januara do 31. decembra 2017. godine glasalo je 16, protiv je bilo pet, a uzdržan jedan odbornik.

Odbornici su na današnjoj sjednici govorili, između ostalog, i o programu rada Skupštine grada za ovu godinu, te Etičkom kodeksu Skupštine.

Jela Vučković

0 Shares
0 Shares
Copy link