Početna  /  Trebinje se oprostilo od pukovnika Radoslava Zupca
Hercegovina Trebinje

Trebinje se oprostilo od pukovnika Radoslava Zupca

TREBINJE – Komemorativnom sjednicom u Skupštini Grada Trebinja ovaj grad danas se oprostio od komandanta Trebinjske brigade Vojske Republike Srpske pukovnika Radoslava Zupca koji je juče iznenada preminuo u 61. godini života.

Pero Mišeljić, predsjednik Skupštine Boračke organizacije Trebinja, rekao je da je vijest o preranoj Radoslavovoj smrti sa velikom tugom primljena u Trebinju.

– Okupili smo se da kažemo riječ utjehe njegovoj supruzi Ivanki, ćerki Damjani, sinu Olegu, snahi Eleni i unuci Anastasiji, sestri Rajki i bratu Miloradu, nego i da ostavimo onu neporecivu riječ i onaj u najsloženijim zbivanjima provjeren sud o našem Radoslavu. Jednom od komandanata branioca Trebinja, komandantu koji je sa svojim borcima u najtežim godinama branio naš grad i tako se upisao u vječnu knjigu naše memorije i našeg narodnog pamćenja – istakao je Mišeljić.

Od pukovnika Zupca oprostio se i gradonačelnik Trebinja Luka Petrović riječima da je “bio jedan od onih preko kojih je oživjela stara srpska sve rjeđe pominjana oficirska komanda: Za mnom!“.

– Taj nauk pukovnik je stekao u časnom porodičnom domu u selu Ukšići na Ljubomiru, gdje su mlađi slušali zavjete predaka – kako se na sve što život donosi, a sudbina nanosi nalaze najčasniji i nadostojniji odgovori. Zato drugog puta za Radoslava Zupca kao da nije ni bilo kada je otadžbina zatražila pomoć i kad je svoj narod trebalo odbraniti. Sve svoje umne i fizičke sposobnosti stavio je na opštu polzu svom narodu – rekao je Petrović.

Petrović je podsjetio da je jugoslovenska ratna drama Radoslava Zupca zatekla u Kninu, gdje je učestvovao u danonoćnim krvavim borbama za proboj koridora, da bi se u ljeto 1992. godine kao dobrovoljac vratio u Trebinje, gdje je kao komandant 3. Bataljona, a potom i Trebinjske brigade, učestvovao u odbrani grada i Hercegovine u otadžbinskom ratu.

– Bio je to častan i trnovit put ovog patriote i sposobnog vojnog starješine. Zupcu je, očito, rat bio suđen, pa je nakon Krajine i Hercegovine, svoje časno vojevanje završio na Kosovu i Metohiji 1999. godine – braneći narod i otadžbinu od NATO agresije.

Riječi oproštaja danas je uputio i Zupčev ratni i radni kolega Slavko Žarković koji je podsjetio da su njih dvojica trebali da se pripremaju za jubilarnu, 25. godišnjicu Dana trebinjske 701. brigade, ali da je, nažalost, nisu dočekali.

Pukovnik Radoslav Zubac danas, u 15 časova, biće sahranjen u porodičnom groblju u Ukšićima, na Ljubomiru. Saučešće se prima u gradskoj kapeli od 12 do 14 časova.

Jelena Denda Borjan

48 Shares
48 Shares
Copy link