Početna  /  Trebinje: Predstavljeno takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju
Hercegovina Trebinje

Trebinje: Predstavljeno takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju

Danas je u Trebinju, u amfiteatru Fakulteta za proizvodnju i menadžment, održana prezentacija takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u organizaciji Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske. Ovaj projekat realizuje se u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

Prisutnima su pojašnjena pravila takmičenja, sistem takmičenja, a bilo je govora i o tome da se u svaku ideju mora vjerovati te da će u tom slučaju ona i biti realizovana na pravi način.

Nagradni fond za takmičenje iznosi 38.000 KM, a kao i prethodne godine specijalne nagrade će dobiti i najuspješniji srednjoškolski tim i najuspješniji studentski tim. Za šest finalista je obezbijeđen fond od 35.000 KM, dok će sa po 1.500 KM biti nagrađeni najuspješniji srednjoškolski i studentski tim. Svaki tim mora imatiminimum tri člana, od čega bar jedan član mora biti punoljetan. Svaka inovacija mora biti u završnoj fazi kako bi se najkasnije do jeseni već mogao patent pojaviti u obliku prototipa. Takmičenje se odvija u šest nivoa, od kojih je 6. finalni nivo koji će u formi televizijske emisije biti emitovan uživo.

Organizatori navode da će svi prijavljeni timovi proći kroz ciklus obuke na kojima će učesnici od stručnih lica moći da saznaju kako što kvalitetnije uobličiti i prezentovati inovaciju, kako da napišu biznis plan ili dođu do potencijalnih investitora. Stručni ljudi će prepoznati kvalitetnu i originalnu ideju bez obzira do kojeg nivoa takmičenja stigne određena inovacija.

Cilj Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju je podsticanje inovativnosti i preduzetništva, podrška inovatorstvu, pomoć u pokretanju poslova, promocija inovacija, te podsticaj njihove komercijalizacije. Ovo takmićenje se održava od 2007. godine i do sada je nagrađeno ukupno 86 timova, koji su podijelili nešto manje od 400.000 konvertibilnih maraka.

Rok za slanje prijava je 20. april, a svi zainteresovani se mogu prijaviti elektronskim putem, a sve informacije vezane za takmičenje nalaze se na sajtu www.inovacija.org.

Igor Svrdlin

0 Shares
0 Shares
Copy link