Početna  /  Trebinje: Prava trudnica i porodilja najviše krše privatni poslodavci
Hercegovina Trebinje

Trebinje: Prava trudnica i porodilja najviše krše privatni poslodavci

TREBINjE – Trudnice i porodilje u istočnoj Hercegovini često su žrtve diskriminacije, pogotovo u oblasti radnog prava, a najčešće njihova prava krše privatni poslodavci, zaključeno je nakon današnjeg  sastanka Incijative “Forum za borbu protiv diskriminacije” koji je održan u Trebinju. 

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Zdravko Vuković, stručni savjetnik u Centru za pružanje besplatne prave pomoći u Trebinju, kazao je novinarima da u javnim institucijama prijavljenih slučajeva diskriminacije trudnica i porodilja nema, ali je dodao da  stvaran broj kršenja ovih prava ne prati broj prijavljenih slučajeva, jer trudnice i porodilje iz straha ne ukazuju na diskriminaciju, već se najčešće odlučuju da trpe.

“Porodiljama i trudnicama prava se najčešće krše na taj način što im poslodavci prekidaju porodiljsko odsustvo i neisplaćivanjem plata. Imali smo slučaj u praksi da je jedan poslodavac tek nakon porodiljskog odsustva pozvao radnicu da joj isplati plate za cijelu godinu, ali je insistirao da joj od tih plata odbije doprinose, što je na štetu radnice. Taj slučaj smo riješili na način što smo direkto kontaktirali sa poslodavcem i upozorili smo ga da će radnica podnijeti tužbu i da bi mogao izgubiti taj spor. Radnica je sama napustila posao, ali je poslodavac uredno izvršio uplatu”, kazao je Vuković.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Istakao je da su Centru u prošloj godini prijavljena svega dva slučaja kršenja ovih prava i da su uspjeli da ih riješe u korist trudnice, odnosno porodilje.

Vuković je dodao da ni inspekciju rada “ne zanima koji je stvarni razlog otkaza porodilja, već samo ono što piše u rješenju o otkazu”. Jedino rješenje vidi u podizanju svijesti trudnica i porodilja, kao i poslodavaca, te navodi da je jedan od načina da se promijeni ovakvo kršenje prava zaštita majki i borba protiv bijele kuge.

Istog je mišljenja i Nikola Uljarević, programski asistent OSCE-a u BiH u Mostaru. On je pojasnio da se mjere preventive zasnivaju na postojećem zakonskom okviru, ali da je ipak ključno podizanje svijesti stanovništva o ovom problemu.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

“Mobing protiv trudnica i porodilja mora se dublje uvrstiti u zakonske okvire. I neka zakonska rješenja su bolje nego nikakva, ali mi shvatamo da postoji još mjesta za unapređenje, kako na zakonskom, tako i na podzakonskom nivou. To već neko vrijeme radi misija OSCE-a u BiH. Mi već četiri godine pružamo podršku Inicijativi za borbu protiv diskriminacije. Cilj ove inicijative jeste podstaknutin dijalog između ovih organizacija i vladinog sektora, kako bi se razmijenile informacije i iskustva o zabilježenim slučajevima diskriminacije, te da bi na taj način razgovarali o problemima i načinima kako da riješe probleme sa kojima se te organizacije susreću u svakodnevnom radu”, rekao je Uljarević.

Sastanku su prisustvovali predstavnici nevladinih organizacija koje se bave problemima diskriminacije, kao i predstavnici Centra za pružanje besplatne pravne pomoći Republike Srpske, Udruženja stručnih radnika iz oblasti socijalne zaštite regije istočna Hercegovina, Centra za socijalni rad Trebinje, Komisije za ravnopravnost polova, Grada Trebinja i Crvenog krsta.

 

Nikolija Bjelica

 

1 Share
1 Share
Copy link