Trebinje: Potpisani ugovori o samozapošljavanju

TREBINJE – Potpisivanje ugovora o samozapošljavanju i dodjeli bespovratnih novčanih sredstava za 25 preduzetnika sa područja grada Trebinja upriličeno je danas u Gradskoj upravi u Trebinju.

Grad Trebinje je za projekat samozapošljavanja iz budžeta izdvojio 468.000 KM, a ta sredstva su namijenjena za 77 preduzetnika.

Kako je istakao Luka Petrović, gradonačelnik Trebinja, novčana sredstva su dodijeljena za više djelatnosti iz različitih oblasti i kreću se u rasponu od 4.500 do 12.000 KM.

Prema njegovim riječima, vodilo se računa da se najviše sredstava dodijeli za proizvodne djelatnosti, dok su najmanje sredstava dobili preduzetnici koji se bave trgovinom.

„Mi smo planirali da dajemo novac za ljude koji se bave uslugama, trgovinom i prozvodnjom, bilo da je poljoprivreda, bilo da je metalna industrija i slično. Najmanje smo davali za trgovinu, malo više za usluge a najviše za proizvodnju, jer znamo da za proizvodnju treba dosta i repromaterijala i opreme i veći angažman.U tom smislu ćemo ocjenjivati da li je ovo bilo dovoljno, da li je samoodrživo i dodatno nagrađivati ove vrijedne ljude“, rekao je Petrović.

Najveći novčani iznos od 11.800 KM dobio je Ilija Imšir, vlasnik farme svinja iz Trebinja. Kako je rekao, Imšir će dobijena sredstva uložiti u proširenje kapaciteta i eventualno u zapošljavanje nove radne snage.

„Ovo je prvi put da sam dobio neka nepovratna sredstva poslije 14 godina. Ja ubuduće planiram da zaposlim još radnika i da skidam sa Biroa. Ja već ulažem dugo godina.Imam velike kapacitete“, rekao je Imšir.

Među dobitnicima novčanih sredstava danas je bila i Jadranka Lojpur iz Lastve koja se proizvodnjom voća bavi već 12 godina. Sa 10.000 KM koliko je ona dobila, Jadranka planira da uloži u novu opremu i proširenje gazdinstva.

“Do sad smo se finansirali svojim sredstvima, kreditima od banaka. Ovo je prvi put da dobijemo bespovratna sredstva. Ovo nam mnogo znači da se održimo i da idemo dalje, da uložimo u novu opremu i proširenje proizvodnje maline, jagode, kupine i višnje“, rekla je Lojpur.

Svi aplikanti koji su učestvovali ove godine, sljedeće godine će dobiti dodatna bespovratna sredstva bez učešća u javnom pozivu.

Do kraja mjeseca će biti potpisani i ugovori sa ostalim aplikantima.

Milena Koprivica

Autor