Početna  /  Trebinje pjevalo za Blaku
Kultura

Trebinje pjevalo za Blaku

U pozorišnoj sali Kulturnog centra Trebinje sinoć se desila noć za pamćenje. Naime, uz inicijativu JU ”Ekologija i bezbjednost” održan je koncert ”Za Blaku”, a nastupili su mnogi trebinjski muzičari. Cilj ove humanitarne večeri bio je skupljanje novčanih sredstava za Trebinjca Blaža Šupljeglava, kako bi mu, uz određene terapije, korak bio sigurniji. Karte po cijeni od 5 KM ubrzo su prodate a oni koji nisu uspjeli doći do karte, ostavljali su novčani iznos na biletarnici Kulturnog centra. Brojna preduzeća su se uključila u akciju.

Trebinje je sinoć pjevalo za svog Blaža Šupljeglava, popularnog Blaku. Trebinjski muzičari sinoć su priredili noć za pamćenje a uz to pokazali humanost, baš kao i svi oni koji su svojim dolaskom pomogli liječenje. Na samom početku prisutnima se obratio Blažo Šupljeglav, koji se zahvalio svima izrazivši želju da noć protekne u najboljem redu.

Voditelj programa bio je Darko Kurtović, a Blažo i on, inače komšije i drugari iz djetinjstva, Blažo vatreni delija, a Darko grobar. Ova informacija je važna zbog kraja večeri i simpatičnog komentara glavnog aktera ove priče.

Potom su redom nastupali Marija Ninković u klavirskoj pratnji Boba Vučura, duo klavir-harmonika Maja Petijević i Stefan Škorić, Lana i Mato, Sofija Brborić a za njom i njen otac Mihajlo Mišo, Predrag Ilić, Ranko Slijepčević, Bajro Planjanin sa sinom Igorom i kćerkom Ines, Nebojša Buha u gitarskoj pratnji Duška Šarovića, Sedmo nebo, Degustatori i Krugovi u žitu.

Koncert koji je trajao skoro 2 sata i na kojem su se mogli čuti razni žanrovi i osjetiti različite energije, završen je tradicionalnom partizanskom pjesmom ”Bella ciao” a Blažo kao veliki navijač Zvezde shvatio je poruku kao i od koga je došla.

”A ovo na kraju, ova smicalica, to je Darkovo maslo, ali pusti ga, doći će on u naselje.” – rekao je Blažo u šali po završetku koncerta.

Sinoć je pokazana velika lokalna snaga, a bez lokalne snage nema kulture. Stoga, valja razmisliti o tome da se snažno podrže lokalni muzičari, da oni u svakom smislu imaju prednost u odnosu na goste, jer Trebinje bez lokalne scene nije i ne može biti grad kulture. Ono što se već sinoć moglo čuti je da se planira slična aktivnost za pomoć čuvenom košarkašu Zdravku Čečuru Čeči, članu generacije KK Bosna koja se popela na evropski vrh 1979. godine. Nema sumnje da će i koncert za Čeču okupiti veliki broj Trebinjaca i da će to biti još jedna noć za pamćenje.

Igor Svrdlin

115 Shares
115 Shares
115 Shares
Copy link