Početna  /  Trebinje: Opozicija napustila zasjedanje – traže intervenciju ministarstva, pravosuđa i policije
Hercegovina Trebinje

Trebinje: Opozicija napustila zasjedanje – traže intervenciju ministarstva, pravosuđa i policije

TREBINjE – Odbornici SNSD-a i DNS-a i jedini odbornik NDP-a u trebinjskoj Skupštini napustili su današnje zasjedanje i uputili zahtjeve prema Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS, te Ministarstvu unutrašnjih poslova RS i pravosudnim institucijama, da u skladu sa svojim ovlaštenjima najhitnije preduzmu mjere kako bi se ispoštovao stav ministarstva i poništile odluke sa sjednice koja je održana 25. marta, kao i sve odluke na sjednicama poslije nje, koje imaju status nelegitimnih odluka. 

skupstina_trebinje_mh_1

Lokalna opozicija apelovala je na sva fizička i pravna lica na koja se, na bilo koji način, odnose sporne odluke sa prethodnih sjednica da ne sarađuju sa Gradom Trebinjem po pitanju, kako su kazali, nelegitimnih odluka.

Šef kluba odbornika trebinjskog SNSD-a Zdravko Butulija ponovio je stav da je današnje zasjedanje trebalo biti vanredno, i da je odbijanje toga zahtjeva na kolegijumu  Skupštine Grada Trebinja posljedica sramnog i nedoličnog ponašanja rukovodstva trebinjske Skupštine.

„Na naš zahtjev za sazivanje vanredne sjedice potpise je stavila trećina odbornika, dakle, tačno onoliko koliko poslovnik i propisuje. Taj zahtjev je dostavljen 18. maja u Gradsku upravu, da bi dva dana kasnije bio zakazan kolegij za sazivanje redovne sjednice. S tim u vezi mi smo danas ponovo tražili održavanje vanredne sjednice, kako bi se otklonili ovi problemi i Skupština uvela u regularne tokove, ali to nije uvaženo“, kazao je Butulija novinarima, te ponovio da Skupština krši poslovnik o radu.

Uvjerava da skupštinska većina nije stabilna, nazvavši je „manjinom koja donosi odluke“.

Zdravko Butulija (Foto: Moja Hercegovina)
Zdravko Butulija (Foto: Moja Hercegovina)

Za gradonačelnika Trebinja Slavka Vučurevića stavovi opozicije su rezultat nepoznavanja pravila i propisa rada Skupštine.

„U poslovniku je tačno definisano kada se može sazvati vanredna skupština, a to je pitanje ratnog stanja, zemljotresa, prirodnih nepogoda, epidemija širih razmjera… Opoziciji niko ne smeta da traže posebnu sjednicu zbog pitanja koja njih bole. Nažalost, njihova nemoć je evidentna. Oni godinama najavljuju kako imaju skupštinsku većinu, evo nekoliko je mjeseci do izbora, a nigdje njihove većine. Oni se moraju povinovati našoj većini i odlukama koje ona donosi. Koliko su konstuktivni i koliko rade za Trebinje, bolje da ne ulaze u Skupštinu. Sve što rade, rade protiv Trebinja“, rekao je Vučurević.

Slavko Vučurević (Foto: Moja Hercegovina)
Slavko Vučurević (Foto: Moja Hercegovina)

Naglasio je da jedini zakon u BiH koji definiše ulazak novih odbornika u skupštinu jeste Izborni zakon BiH i ako nešto nije u saglasnosti sa tim zakonom da je u stvari ništavno.

Da je zahtjev za održavanje vanredne sjednice Skupštine Grada potpuno opravdan, smatra i jedini odbornik NDP-a Slobodan Šaraba.

„Onog trenutka kada taj zahtjev potpiše devet odbornika, nema razmatranja hoće li se skupština održati ili ne, nego se ona zakazuje. Danas bi trebala biti vanredna sjednica kako bi se ovaj grad izvukao iz nezakonite situacije u kojoj se našao. Imali smo vanrednu sjednicu po pitanju Bobar banke, tad nije bilo ratno stanje, imali smo i kad se razmatrala problematika zemljišta u kasarni i ni tada nije bilo ratno stanje. Ja sam potpuni pesimista što se tiče budućnosti grada“, istakao je Šaraba, te kazao da će uvažiti odluke pravosudnih instiutucija po tom pitanju, kakve god one bile.

Slobodan Šaraba (Foto: Moja Hercegovina)
Slobodan Šaraba (Foto: Moja Hercegovina)

Na početku sjednice Mirjana Ratković iz SDS-a, koja je u odborničkim klupama zamijenila Dejana Taranu, položila je zakletvu, a saopšteno je da Nebojša Rudan ubudiće nastupa kao nezavisni, a ne odbornik Pokreta za Trebinje.

Na današnjoj sjednici Skupštine grada Trebinja prihvaćeni su izvještaji o realizaciji programa zajedničke komunalne potrošnje za 2015. godinu i program održavanja lokalnih i nekategorisanih puteva i gradskih ulica za prošlu godinu.

Usvojena je i informacija o programima održanim u okviru „Trebinjskih ljetnjih svečanosti“ u 2015. godini.

Donesena je odluka o izmjeni i dopuni odluke o komunalnom redu, a biće raspisan i konkurs za izbor i imenovanje direktora u javnim ustanovama „Trebinjestan“ i „Dom zdravlja“ .

Prihvaćen je i zaključak o utvrđivanju prava služnosti za izgradnju stubne trafostanice „Vila Drašković“, za koju je Gradskoj upravi zahtjev podnio Rodoljub Drašković, vlasnik koncerna „Svislajon“.

Na prijedlog gradonačelnika Trebinja Slavka Vučurevića, odbornici su usvojili i odluku o planu parcelacije Gorica-Istok, a na inicijativu grupe građana iz Gorice, koji traže izgradnju javnih objekata, crkve i sportskih terena.

Zbog tragične smrti plivačice Ane Čučković sjedica je počela minutom ćutnje.

Nikolija Bjelica

Oznake
0 Shares
0 Shares
Copy link