Početna  /  Trebinje: Hercegovačkim vatrogascima uručena oprema i vozila
Hercegovina Trebinje

Trebinje: Hercegovačkim vatrogascima uručena oprema i vozila

TREBINjE – Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić uručio je danas u Trebinju dva terenska vozila i komplete lične vatrogasne opreme za potrebe vatrogasnih jedinica deset bh. opština.

Dva terenska vozila marke „lada niva“ donacija su Ministarstva bezbjednosti, a uručene su civilnoj zaštiti opština Stolac i Istočni Mostar.

Vatrogasci iz deset opština dobili su po 18 kompleta lične vatrogasne opreme, čiju je nabavku finansirala Evropska Unija u okviru IPA projekta prekogranične saradnje sa Crnom Gorom  u oblasti zaštite od požara i vatrogastva.

Ukupna vrijednost projekta za BiH je 200.000 evra.

U kompletima opreme su zaštitne uniforme, kacige i zaštitne rukavice, naprtnjače, te po 27 čeličnih metli za gašenje, ukupne vrijednosti oko 70 hiljada evra.

Opremu su dobile opštine Bileća, Gacko, Foča, Čajniče, Konjic, Jablanica, Stolac, Ravno, te gradovi Mostar i Trebinje.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić kazao je da je oprema za vatrogasce i civilnu zaštitu nedovoljna za posao koji obavljaju, te najavio raspisivanje tendera za nabavku opreme za civilnu zaštitu u vrijednosti od milion evra, za šta će sredstva biti obezbijeđena iz IPA fondova.

„Ja sam svjestan da vatrogasci rade u prilično teškim uslovima i da nisu dovoljno opremljeni. Već sam nekoliko puta pozivao i prozivao državu i razne nivoe vlasti što nemaju više razumijevanja za prirodne katastrofe koje prijete BiH. Ako država ne bude imala razumijevanja za ovo što vatrogasci i civilna zaštita rade, mislim da će svake godine, prije svega, građani plaćati sve veću cijenu i veću štetu“, kazao je Mektić.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap