Početna  /  Trebinje: Danas crveni i narandžasti meteoalarm
Hercegovina Trebinje

Trebinje: Danas crveni i narandžasti meteoalarm

TREBINJE – Meteoalarm je danas izdao crveno upozorenje zbog obilnih padavina, te narandžasto zbog olujnih udara vjetra.

Kiša u Trebinju (FOTO: Moja Hercegovina/arhiv)
Kiša u Trebinju (FOTO: Moja Hercegovina/arhiv)

Prema meteoalarmu Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u Trebinju se za danas predviđa pogoršanje vremenskih prilika, pa je izdat najveći, crveni stepen pripravnosti zbog obilnih padavina.  Predviđene su padavine mjestimično više od 60mm/24h.

Osim toga, meteoalarm je za ovo područje izdao i narandžasti stepen pripravnosti zbog vrlo jakog jugozapadnog vjetara s olujnim udarima od kojih će najjači dostizati od 40 do 65 km/h, posebno u planinama ovog regiona.

Podsjećamo, narandžasti stepen pripravnosti znači da je vrijeme opasno. Prognozira vremenske fenomene lošeg vremena. Velika je vjerovatnoća da će se dogoditi štete i ljudske žrtve. Treba biti vrlo obazriv i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Treba biti svjestan rizika koji može biti neizbježan. Preporučuje se uvažavanje savjeta koje daju vlasti.

Crveni stepen pripravnosti, pak, znači da je vrijeme vrlo opasno. Prognozirani su naročito intenzivni meteorološki fenomeni. Moguće su velike štete i nesreće, u većini slučajeva sa prijetnjom životu i povređivanju, na velikom području. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Preporučuje se izvršavanje naredbi i savjeta vlasti, a u svakom slučaju, treba biti spreman na vanredne mjere.

42 Shares
Copy link
Powered by Social Snap