Početna  /  Trebinje i Beograd zajedno ka svjetskim turističkim tržištima
Hercegovina Trebinje Vijesti

Trebinje i Beograd zajedno ka svjetskim turističkim tržištima

TREBINjE – Turistička organizacija Grada Trebinja i Turistička organizacija Beograda potpisale su danas u Trebinju protokol o poslovno-tehničkoj saradnji između ovih organizacija. Protokol, kako je pojašnjeno, podrazumijeva povezivanje turističkih subjekata Trebinja i Beograda, a krajnje benefite trebalo bi da imaju obje organizacije kao i turisti koji dolaze u oba grada.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Sporazum su potpisali direktor Turističke organizacije Trebinja Dragan Mandić i direktor Turističke organizacije Grada Beograda Miodrag Popović.

Začeci saradnje dvije turističke organizcije datiraju od ranije, pa su rukovodstva prepoznala kako je neophodno ozvaničiti taj odnos, kako bi i Trebinje, zajedno sa Beogradom izašlo na regionalna i svjetska tržišta.

Žarko Vico, u ime Turističke organizacije Trebinja, kaže da će najznačajniji produkti zvanične saradnje biti razmjena znanja i iskustava sa kolegama iz Beograda, koji će, kako se nada, unaprijediti manje razvijene segmente turizma u Trebinju.

“Vrlo je značajno za nas to što ćemo kroz određene transfere iskustva i znanja ovih ljudi uspjeti da prikupimo neke informacije i uspjećemo da napredujemo u nekim oblastima, prije svega mislim na manifestacioni turizam. Znamo da je Beograd u tome lider regiona, tako da nas posebno raduje dio u kome ćemo moći zajednički da nastupamo u medijima na inostranim tržištima. Naša saradnja je započela početkom godine i mi smo već sprovodili zajedničke aktivnosti. Organizovali smo studijsku posjetu za predstavnike Turističke organizacije Beograda i tada smo im prezentovali turističke potencijale Trebinja”, kazao je Vico.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Grada Beograda istakao je da potpisivanje protokola ne može da natjera određene turističke agencije da organizuju turističke ture između dva grada, ali da je ipak regionalna saradnja veoma bitna.

On je naveo da će nastojati da u Beogradu Trebinje promovišu kao veoma značajnu turističku destinaciju, napominjući da je promocija pola obavljenog posla.

“Beograd i Trebinje su od davnina povezni gradovi, prijateljskim, rodbinskim i poslovnim vezama. Naša organizacija je obišla cijeli region i vidjeli smo da je Trebinje jako važan Beogradu. Mi pokušavamo da objedinimo taj prostor, kako bismo izašli na prekomorska tržišta. Mi smo, nadam se, uspjeli da pokažemo da kad dolazite u Beograd, vi dolazite kod svojih, baš kao što se mi i sada osjećamo, pa je ovaj protokol formalizovanje odnosa koji danas postoji”, naveo je Popović.

U narednom periodu radiće se na uspostavljanju kontakata i povezivnja prevoznika iz Beograda i Trebinja.

Iz dvije turističke organizcije su zaključili da je njihov osnovni zadatak animiranje turističkih privreda u oba grada, te omogućavanje lakše saradnje, a prvi faktor na tom putu je promocija.

Potpisani protokol će podrazumijevati redovne godišnje sastanke na kojima će se definisati konkretniji koraci u sardnji dva turistička mjesta.

Nikolija Bjelica

0 Shares
0 Shares
Copy link