Trebinje: 129 miliona maraka investicicija do 2022. godine

TREBINjE – Skupština Grada Trebinja usvojila je danas, na prvoj tematskoj sjednici, nacrt Srednjoročnog plana kapitalnih investicija za period od 2017. do 2022. godine ukupne vrijednosti 129 miliona maraka.

Kako je pojašnjeno, planirane 122 stavke će se finansirati iz budžeta Grada i kredita u iznosu od 46 miliona KM, dok će ostatak novca, u iznosu od 83 miliona KM, biti obezbijeđen kroz grantove i donacije, te iz javnih preduzeća i Vlade Republike Srpske.

To znači da će se iz gradskog budžeta godišnje izdvajati oko šest i po miliona maraka.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović istakao je da je planom određeno ulaganje u privredu, zdravstvo, obrazovanje, sport i turističke potencijale, te 78 miliona maraka biće uloženo u infrastrukturu u Trebinju.

„Ulaganjem u infrastrukturu povećava se vrijednost trebinjske imovine, a povećava se i vrijednost privatnih vlasnika. Tako ćemo imati bolje prihode, više objekata, više radnih mjesta i to je valjda smisao vršenja lokalne vlasti. Ovo je realan plan i mi imamo već 70 posto projekata, a 30 posto ćemo raditi u naredne dvije godine. Nekolike stavke će zavisiti od pronalaska potencijalnih donatora, kroz program privatnog partnerstva, ili neki programi koji nisu vidljivi za period od šest godina. Kada budu vidljivi mi ćemo plan izmijeniti i dodati neku stavku“, naveo je Petrović.

U velikim planovima Gradska uprava računa na sve institucije koje su vezane za ovaj plan – Putevi RS, Vode Srpske, Hidroelektrane na Trebišnjici (HET), Elektroprivreda Republike Srpske (ERS), Bolnica Trebinje, Vodovod Trebinje, Komunalno preduzeće Trebinje i ostali.

Novi privredni zamah i privlačenje značajnijih investicija Trebinje očekuje se kroz planirano infrastrukturno opremanje poslovnih zona Volujac, Novo Trebinje i Banjevci.

Zona Novog Trebinja je isključivo namjenjena za turističke i ugostiteljske sadržaje i pružaće se na površini od oko 500 hektara.

Planirana je i rekonstrukcija Starog grada, sa obnovom hendeka oko bedema kastela, popločavanjem svih pješačkih staza i trgova i sanacijom fasada i krovova, za šta je potrebno oko 2,5 miliona KM, a obezbijediće se fazno i iz više izvora. Već u ovoj godini iz gradskog budžeta, a ubuduće i iz fondova i od donatora, kroz učešće zainteresovanih građana i javnih preduzeća.

Među planiranim turističkim projektima je i rekonstrukcija objekta na pijaci za potrebe zatvorene gradske tržnice, otvaranje Hercegovačke kuće u Beogradu i Banjaluci, podrška izgradnji eko i etno kompleksa na poljoprivrednim gazdinstvima i domaćinstvima – kroz infrastrukturno opremanje, te izgradnja turističkih odmorišta-vidikovaca uz prilazne puteve gradu.

Planirano je i oživljavanje gornje čaršije u naselju Krš, zatim izgradnja grada na Crkvini, varoš-čaršije u Gradu sunca, te vjerskog kompleksa u Mrkonjićima.

Kako je planirano, između ostalog, biće izgrađena i žičara prema Crkvini, Straču i Gljivi, procijenjene vrijednosti oko 15 miliona KM, za šta će u planskom periodu biti izdvojena sredstva za izradu studije izvodljivosti.

Investiciono najzahtjevniji projekat u oblasti saobraćajne infrastrukture je izgradnja Istočne obilaznice, čijom bi se realizacijom stvorili uslovi da se teretni saobraćaj u  cjelosti izmjesti iz centra grada.

Planirana je i izgradnja javne garaže na prostoru nekadašnje kasarne sa 500 parking mjesta, treća traka i nove raskrsnice u ul. Vojvode Stepe Stepanovića, kružna raskrsnica Trebinje-Nikšić-Bileća i kružni tok u glavnoj ulici kod Kamenog mosta. Izgradnja tunela „Krš“, za koji će u planskom periodu biti izdvojen novac za izradu studije izvodljivosti, otvorila bi i prostor za formiranje novih pješačkih zona u centru grada.

Nije se odustalo ni od traganja partnera za izgradnju trebinjskog aerodroma, čija je procjenjena vrijednost 25 miliona maraka.

Gradska opozicija sumnjičava.

Šef Kluba odbornika SDS-a Vidomir Begenišić ističe da su odbornici ove stranke prilikom glasanja ostali suzdržani, budući da je, kako kaže, upitna realizacija svih navedenih stavki. Neozbiljno je, kaže on, to što od navedene 53 stavke infrastrukturnih projekata, 23 još uvijek nemaju neophodnu tehničku dokumentaciju.

„Nije nam jasno odakle su izbačene cifre za stavke koje nisu isprojektovane. Takođe, ovim planom nije navedeno ko će raditi i koliko će koštati izrada projektne dokumentacije. Mada znamo da je ovo nacrt, SDS će, kad prijedlog srednjoročnog plana dođe na klupe, uložiti amandmane i reagovati po svakoj stavki. Klub odbornika SDS-a smatra da nije napravljena dobra analiza troškova i finansijska konstrukcija. Od 78,2 miliona KM više od 32 miliona KM je predviđeno da se finansira iz budžeta Grada Trebinja i kreditnih sredstava, a ostalo do tih 78 miliona KM planira da se finansira iz grantova i iz ostalog. Šta su to grantovi i šta je to ostalo, predlagač nam nije pojasnio. Očigledno da se i u narednim godinama planira još kredita, ali SDS smatra da to nije dobro“, zaključio je Begenišić.

Inače, današnjim usvajanjem, nacrt je upućen u javnu raspravu, nakon čega će biti definisan i konačan prijedlog plana.

Autor