Početna  /  Trebinjci u svečanom defileu obilježili Dan RS (FOTO)
Hercegovina Trebinje

Trebinjci u svečanom defileu obilježili Dan RS (FOTO)

TREBINjE – Više stotina automobila okićenih srpskim zastavama danas je, povodom Dana Republike Srpske – 9. januara, učestvovalo u svečanom defileu trebinjskim ulicama.

U defileu, koji je organizovala Boračka organizacija Trebinje, bilo je i starih i mladih. Iz automobila su se mogle čuti nacionalističke i srpske pjesme, a u vazduhu su se viorile trobojke.

Predsjednik Boračke organizacije Trebinja Pero Mišeljić, govoreći o položaju boraca, kazao je da se ove godine u Trebinju vidi pomak na bolje, kada je u pitanju boračka kategorija.

Pero Mišeljić (foto: Moja Hercegovina)
Pero Mišeljić (foto: Moja Hercegovina)

„Uspjeli smo da zaposlimo određeni broj većinom djece boraca, a pokušali smo da riješimo pitanje zaposlenja i borcima kojih ima oko 400 na birou. Međutim, to su većinom stariji ljudi koji imaju razumijevanja, a i njihova je želja da zaposle jedno dijete iz porodice“, istakao je Mišeljić i dodao da ima preko 3.500 boraca koji su stariji od 60 godina, a imaju 15 godina radnog staža i kojima treba pomoći pri rješavanju njihovog penzionisanja.

Kaže, dobili su obećanje od Vlade RS i direktora Fonda PIO i, prema njegovim riječima, nada se da će ove godine uspjeti da se penzionišu i ovi borci.

U koloni automobila danas je bio i Vaso Kolak, borac prve kategorije, koji je u građenju Srpske ostavio i dio svoga tijela. Za “Moju Hercegovinu” kaže da je ovaj dan rodni list za čitav Srpski narod.

Vaso Kolak (foto: Moja Hercegovina)

“To je rođenje za koje smo ginuli i borii se i trebamo da ga čuvamo i njegujemo isto kao što svaki čovjek proslavlja svoj rođendan”, istakao je Kolak.

Borac Dragan Brčić kaže da danas slavi Republiku Srpsku i ideale za koje se sa svojim saborcima borio.

Dragan Brčić (foto: Moja Hercegovina)

“Doživjeli smo da ovaj Dan slavimo i da ponosni s našom djecom idemo u koloni. Živjela Srpska i živjela Srbija”, poručio je Brčić.

Među onima koji, na ovaj način, proslavljaju Dan Republike Srpske bilo je i dosta omladine, a jedan od njih je i Kosta Puzović.

“Za mene je ovo jedan sveti dan, a želja mi je da se jednoga dana Srpska odvoji i ujedini sa Srbijom”, rekao nam je Kosta koji je sa svojim drugarima pozirao za “Moju Hercegovinu” .

Iste želje ima i Dobroslav Kašiković, momak koji je od RS mlađi dvije godine, a da bi u svečanom defileu proslavio rođendan Srpske došao je iz Bileće.

Dobroslav Kašiković (foto: Moja Hercegovina)

“Ovo je za mene jedan od najvećih dana kada slavimo postojanje naše Republike. Nadam se da ćemo se možda već i sledeće godine ujediniti i slaviti zajedno s našom majkom Srbijom i da ćemo tako izbrisati tu granicu na Drini”, kazao je Kašiković.

Donosimo vam, kroz fotogradije, dio atmosfere kako su Trebinjci obilježili Dan Republike Srpske.

Podsjećamo, ovo je treća godina zaredom da građani Trebinja na ovakav način obilježavaju Dan Republike Srpske.

Kako je najavljeno, proslava 9. januara nastaviće se večeras uz vatromet i koncert Baje Malog Knindže.

Jela Vučković

341 Shares
341 Shares
341 Shares
Copy link