Početna  /  Trebinjci u koloni za Dan RS: Branićemo našu Republiku dok smo živi (FOTO)
Hercegovina Trebinje

Trebinjci u koloni za Dan RS: Branićemo našu Republiku dok smo živi (FOTO)

TREBINjE – Više stotina automobila okićenih srpskim zastavama učestvovalo je večeras u svečanom defileu trebinjskim ulicama, kako bi obilježili Dan Republike Srpske, 9. januar.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Kolona automobila provozala se gradskim ulicama, dok su ih sa prozora i balkona pozdravljali građani Trebinja.

Iz automobila su se mogle čuti nacionalističke, te srpske pjesme, a u vazduhu su se vidjele trobojke, kao i podignuta tri prsta.

U defileu, koji je organizovala Boračka organizacija Trebinje, bilo je i starih i mladih.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Predsjednik Boračke organizacije Trebinja Pero Mišeljić kazao je da se Trebinje ovim uključilo u obilježavanje Dana Republike Srpske, te naglasio da su borci uložili svoje živote da bi nastala Republika Srpska.

Pero Mišeljić (Foto: Moja Hercegovina)
Pero Mišeljić (Foto: Moja Hercegovina)

„Kako bi uveličali današnji dan mi smo i ove godine organizovali svečanu kolonu auta sa mnogo zastava RS. Mi na svoj način slavimo. Dan Republike Srpske treba da poštujemo zbog naših poginulih boraca i ratnih vojnih invalida koji su živote ugradili u ovu zemlju. Mi smo zadovoljni kako danas izgleda RS,  ali smatramo da se borcima nije dovoljno odužila. Mi želimo više radnih mjesta i bolji život za borce. Ovim danas mi nastojimo da na mlađe generacije prenesemo ono što znači RS“, kazao je Mišeljić.

U koloni automobila danas je bio i Mišo Bovan, borac prve kategorije. Na pitanje šta mu znači današnji dan za „Moju Hercegovinu“ odgovara kratko.

Mišo Bovan (Foto: Moja Hercegovina)
Mišo Bovan (Foto: Moja Hercegovina)

„Život. Život mi znači“, kaže Bovan i dodaje: „Proveli smo ovaj rat pucajući i radeći svoj posao za otadžbinu i Republiku Srpsku kakvu danas imamo. Znači mi sve. Odluka Ustavnog suda da je ovo neustavan praznik su ruglo koje ćemo mi poništiti kad-tad. Spreman sam da se borim dokle sam kadar da nosim pušku.“ Sa istim je saglasan i njegov prijatelj Ratko Škiljević.

Željko Mandrapa kaže da danas slavi Republiku Srpsku i ideale za koje se sa svojim saborcima borio.

Željko Mandrapa (Foto: Moja Hercegovina)
Željko Mandrapa (Foto: Moja Hercegovina)

“Dan Republike Srpske za pravoga borca znači sve. Danas slavimo i slavićemo dok smo živi. Da li se nama država odužila – pa u nekom smislu sam zadovoljan, a u nekom nisam. Ne može sve odjednom. Borimo se. Borba traje i danas, i za RS, i za naš status”, smatra Mandrapa.

Igor Vujović je samo četiri godine stariji od Republike Srpske. Kaže da današnji dan za njega predstavlja najveći rođendan.

Igor Vujović (Foto: Moja Hercegovina)
Igor Vujović (Foto: Moja Hercegovina)

“Mi ćemo braniti našu samostalnost i borićemo se za to. Niko nam ovo neće moći oduzeti. Dok god postoji Srbin i Srpkinja na ovim prostorima mi ćemo slaviti 9. januar. Zato su se naša braća i očevi borili. Mi ćemo tako nastaviti. Grdno se vara svako ko misli da će uništiti RS. Ne priznajemo odluke Ustavnog suda i mi svi mislimo kao što misli naš predsjednik Milorad Dodik i svi smo uz njega. Danas treba da budemo ujedinjeni i složni i da tako slavimo ovaj praznik”, rekao je Vujović.

Kako su Trebinjci obilježili Dan Republike Srpske pogledajte u galeriji fotografija

Kolona se iz bivše kasarne uputila ka Južnoj gradskoj obilaznici, kroz Zasad polje i naselje Dražin Do, pa do naselja Pridvorci, Mostaći, Zasad, preko ulice Kralja Petra Prvog Oslobodioca, do naselja Gorica, Police, Gučine, a zatim preko Petrovog Polja ponovo se vratila na Južnu obilaznicu i u bivšu kasarnu.

Inače, ovo je druga godina zaredom da građani Trebinja na ovakav način obilježavaju Dan Republike Srpske.

Nikolija Bjelica

0 Shares
0 Shares
Copy link