Početna  /  Trebinjci sa Rusima obilježili Dan pobjede nad fašizmom
Hercegovina Trebinje

Trebinjci sa Rusima obilježili Dan pobjede nad fašizmom

TREBINjE – Povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, predstavnici trebinjskog Saveza udruženja boraca narodno-oslobodilačkog rata (SUBNOR), Gradske uprave, ruskog konzulata u BiH, te brojni gosti iz Rusije položili su danas u Trebinju vijence na Spomenik borcima palim u borbi protiv fašizma 1941 -1945. godine, te minutom ćutnje odali počast stradalima.

U Trebinju obilježen Dan pobjede nad fašizmom (Foto: Moja Hercegovina)
U Trebinju obilježen Dan pobjede nad fašizmom (Foto: Moja Hercegovina)

Na inicijativu Ruskog kulturnog centra u Trebinju prvi put je na zajedničko obilježavanje Dana pobjede stigla ruska delegacija.

Obilježavanje 9. maja u Trebinju su uveličali sveštenik Ruske pravoslavne crkve pri crkvi voronješkog univerziteta, te hor iz ovog ruskog grada, koji je Trebinjce pozdravio pjesmama „Tamo daleko“ i „Kaćuša“.

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević, u obraćanju okupljenima, istakao je Rusiju kao svjetli primjer odnosa prema žrtvama palim za slobodu, te naglasio da takav primjer treba da slijede sve zemlje.

„Danas se obilježava 71. godišnjica pobjede nad fašizmom, od najveće počasti koje je čovječanstvo ikada doživjelo. Ništa svetije nije od toga da se okupljamo na ovim mjestima i odajemo počast svojim precima koji su živote položili za slobodu našeg grada, našeg naroda i svih ljudi koji su živjeli i žive zajedno sa nama. Danas još jednom iskazujemo poštovanje i dokazujemo da svi u miru možemo da gradimo budućnost. Nažalost, mi se u našoj državi po mnogim pitanjima ne slažemo, ali sam siguran da se danas ovdje slažemo u jednom – svi oni koji su dali život za slobodu ove zemlje i ovoga naroda zaslužuju pomen i poseban pijetet“, kazao je Vučurević.

Slavko Šanjević, predsjednik Gradske organizacije SUBNOR-a Trebinje rekao je da srpski narod treba da bude ponosan na to što je u svim ratovima bio na strani pobjednika, te naglasio da ne treba zaboraviti da su sve te pobjede bile plaćene brojnim žrtvama.

„Ovdje leže kosti 1 693 borca i žrtve fašizma, a kad se ovom broju dodaju 594 borca i žrtve na srušenom spomeniku u Zavali i preko hiljadu u jami na Ržanom Dolu – taj broj svrstava Trebinje među krajeve sa najviše žrtava u Republici Srpskoj, nakon Potkozarja i Podgrmeča. Ovaj broj žrtava zaslužuje pažnju svih generacija i za sva vremena. Ovaj dan je praznik i za veliku Rusiju, obilježava ga 27 velikih evropskih zemalja, Izrael, SAD – dakle to je i svjetski praznik“, kazao je Šanjević.

Slavko Šanjević, predsjednik Gradske organizacije SUBNOR-a Trebinje (Foto: Moja Hercegovina)
Slavko Šanjević, predsjednik Gradske organizacije SUBNOR-a Trebinje (Foto: Moja Hercegovina)

Konlzul Ruske Federacije u BiH Olisja Šerbova, pozdravljajući prisutne, izrazila je zadovoljstvo što je danas u Trebinju, te istakla je da se „danas sjećamo naših očeva i djedova koji su pali u velikim bitkama protiv fašizma“.

Delegacija iz Rusije prethodno je posjetila Gradsku upravu i razgovarala sa gradonačelnikom Vučurevićem i saradnicima.

Nikolija Bjelica

0 Shares
0 Shares
Copy link