Petak, 24.01.2020
More
  Početna Vijesti

  Trebinjac u poplavljenom podrumu pronašao čovječiju ribicu (FOTO)

  Podijeli:

  TREBINJE – Dragan Stojanović iz trebinjskog naselja Gučine pronašao je danas u svom podrumu, sasvim slučajno, endemskog vodozemca – čovječiju ribicu.

  covjecja-ribica
  Dragan Stojanović iz trebinjskog naselja Gučine (FOTO: V. Duka / Nezavisne novine)

  “Otišao sam u podrum da vidim da li se u njega ulila voda, jer se to dešava nekoliko posljednjih godina i čim sam otvorio vrata i odgrnuo nešto mulja dag a izbacim kako bi voda na žljebu u pragu lakše izlazila, imao sam šta vidjeti – bijela životinjica pliva pored vrata. U prvi mah nisam znao šta je, a onda sam je iznio u jednoj posudi, pokazao i komšijama i svi smo posumnjali na to da je u pitanju čovječija ribica”, kaže Dragan.

  Njihove dileme je razriješio Dubravko Kurtović, dugogodišnji član Speleološkog društva “Zelena brda” iz Trebinja koji je u više navrata imao priliku da vidi čovječiju ribicu, a to je potvrdio i Brajan Livorn, engleski naučnik koji već dugi niz godina proučava hercegovački karst i podzemne vode i koji se i ovih dana zadesio u Trebinju.

  Oni su izvršili mjerenje čovječije ribice i, prema Draganovom mišljenju, najvjerovatnije je bio u pitanju odrasli primjerak jer je imala oko dvadesetak centimetara, s obzirom da ove endemske životinje i narastu do 25 centimetara.

  “Iako mi u blizini kuće protiče i potok Lušac i Trebišnjica, nikada ranije nisam imao priliku da vidim ništa slično, osim rakova i riba, ali, s obzirom da u jesenje vrijeme na sve strane prokuljaju podzemni izvori, speleolozi kažu da nije čudo što se pojavljuju i te podzemne životinjice, a za čovječiju ribicu su mi kazali da, ako mi je za utjehu, u  vodi koja mi prokulja u podrum sigurno nema nečistoća ili fekalija, jer ona živi samo u čistoj void”, objašnjava Dragan.

  Dodaje da su mu iz “Zelenih brda” kazali da će, nakon mjerenja, ovog vodozemca vratiti u njegovo prirodno stanište, ali ne na ovom lokalitetu, već u neki ponor gdje postoji manja bojazan da će ga voda ponovo izbaciti na površin.

  Autor: V. Duka / Nezavisne

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI