Početna  /  Donald Tramp zvanično preuzeo dužnost predsjednika SAD-a
Svijet

Donald Tramp zvanično preuzeo dužnost predsjednika SAD-a

Donald Tramp danas je u Washingtonu položio svečanu zakletvu i službeno postao 45. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

Tramp

Tramp je izabran kao kandidat Republikanske stranke, nakon što je prethodno u dva mandata funkciju predsjednika obavljao Barack Obama iz Demokratske stranke.

Na predsjedničkim izborima održanim u novembru 2016. Tramp je pobijedio kandidatkinju Demokratske stranke Hillary Clinton većinom elektorskh glasova iako je Clinton dobila gotovo tri miliona više glasova građana, što je peti takav slučaj u historiji SAD-a.

Tramp je najstarija osoba koja je postala predsjednik SAD-a i prva bez prethodnog iskustva u američkoj vladi ili vojsci.

Njegovi stavovi izrečeni tokom predizborne kampanje u akademskoj zajednici su ocijenjeni kao populistički, protekcionistički i nacionalistički.

U središte kampanje stavljao je potrebu revizije odnosa SAD-a i Kine, trgovinskih sporazuma NAFTA i TPP, te jaču provedbu zakona o imigraciji i izgradnju zida na granici s Meksikom.

Časopis Forbes je u 2016. svrstao Trampa na 324. mjesto najbogatijih ljudi na svijetu s procijenjenim bogatstvom od 4,5 milijardi dolara.

Istovremeno s održavanjem inauguracije, širom SAD-a i svijeta održani su protesti protiv Trampa.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap