Početna  /  Tramp izrazio uvjerenje da će se Sjeverna Koreja držati obećanja
Svijet

Tramp izrazio uvjerenje da će se Sjeverna Koreja držati obećanja

Američki predsjednik Donald Tramp izrazio je uvjerenje da će se Sjeverna Koreja pridržavati svog obećanja o obustavljanju raketnih proba. 

Foto: Forbes

Tramp se priprema za najavljeni samit sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom koji bi trebalo da bude održan u maju.

Tramp je juče naveo na društvenoj mreži Tviter da je Sjeverna Koreja odustala od takvih testova od novembra 2017. godine i da je “obećala da to neće činiti”.

“Vjerujem da će održati obećanje”, naveo je predsjednik SAD.

Tramp je iznenadio mnoge u američkoj administraciji ali i izvan nje u četvrtak kada je rekao visokim južnokorejskim zvaničnicima nakon što su se vratili iz posjete Sjevernoj Koreji da je voljan da prihvati poziv sjevernokorejskog lidera.

On je razgovarao sa predsjednikom Kine Si Đinpingom i premijerom Japana Šinzom Abeom i naveo na Tviteru da su te dvije zemlje zadovoljne što on radi na diplomatskom rješenju krize na Korejskom poluostrvu.

Tramp je takođe rekao da Kina, najvažniji saveznik i trgovinski partner Severne Koreje, “nastavlja da pomaže”.

Sjeverna Koreja je 2017. godine zaprijetila da bi mogla da ispali rakete u smjeru američkog ostrva Guam u Pacifiku, dok je predsjednik SAD obećao Pjongjangu da će se suočiti s “vatrom i bijesom”.

Tramp je kritikovao i medije zbog načina na koji su izvještavali o njegovoj odluci da pristane na direktne pregovore sa Sjevernom Korejom.

On je kazao da su tokom prva dva sata izvještaji bili “nezamislivi”, ali da se to promjenilo već narednog dana.

Američki predsjednik je u četvrtak pozitivno odgovorio na prijedlog vođe Sjeverne Koreje da se sastane s njim, a susret bi trebalo da bude održan do kraja maja.

0 Shares
0 Shares
Copy link