Početna  /  Tomas Bernhard o Trebinjcu koji se ponudio da obavlja poslove umesto Tita
Kultura

Tomas Bernhard o Trebinjcu koji se ponudio da obavlja poslove umesto Tita

Jedan čovek iz Trebinja, koji je toliko ličio na jugoslovenskog predsednika da ih je stvarno bilo teško razlikovati, ponudio se državnoj kancelariji u Beogradu da ga angažaju kao zamenu u slučaju nekih posebno napornih zadataka predsednika Jugoslavije, pri čemu je sačinio i precizan spisak onih zadataka koje bi, kako je mislio, bez daljnjeg mogao da obavi umesto predsednika, a za koje mu je tadašnji predsednik delovao već suviše slabo.

Bila bi mu čast da umesto predsednika takozvane Jugoslovenske Narodne Republike obavlja zadatke koje predsednik ne mora nužno da obavlja lično, a za svoje ponuđene usluge nije tražio nikakvu nadoknadu.

Kako se čoveku, koji je još pre tri godine Beogradu poslao svoju ponudu, od tada pa do danas gubi svaki trag, mnogi veruju, i to ne samo u Trebinju i okolini, već i u čitavoj Jugoslaviji, da je on odavno stupio na dužnost u jogoslovenskom glavnom gradu. Ljude koji takve pretpostavke javno iznose nazivaju klevetnicima.

One koji misle da je čovek možda bačen u zatvor ili smešten u ludnicu, ili pak, odavno likvidiran, takođe nazivaju klevetnicima. Shodno tome svi Jugosloveni su klevetnici.

Priču “Dvojnik” prenosimo iz knjige „Imitator glasova“ Tomasa Bernharda (Izdavač “LOM”, Beograd).

„Imitator glasova“, koji se donekle izdvaja u književnom opusu Tomasa Bernharda, sadrži 104 priče o ludilu, zločinima, samoubistvima, tajanstvenim nestancima, sve u svemu apsurdima, koji su svakodnevno prisutni u ljudskim životima. Ove bizarne anegdote, neka vrsta crne hronike u Harmsovom stilu, predstavljaju izvanredan uvod u Bernhardova velika dela.

3 Shares
3 Shares
Copy link