Početna  /  Tijesnom većinom usvojen budžet Grada Trebinja za 2016. godinu
Hercegovina Trebinje

Tijesnom većinom usvojen budžet Grada Trebinja za 2016. godinu

TREBINJE – Odbornici trebinjske Skupštine na današnjem zasijedanjiu tijesnom većinom usvojili su budžet Grada Trebinja za 2016. godinu u iznosu od skoro 25 miliona maraka. Od 27 trebinjskih odbornika za predloženi budžet je glasalo 14, 11 ih je bilo protiv, dok glasanju nisu prisustvovala dva odbornika Pokreta za Trebinje.

Sa 35. skupštinskog zasijedanja u Trebinju (FOTO: Moja Hercegovina)
Sa 35. skupštinskog zasijedanja u Trebinju (FOTO: Moja Hercegovina)

Budžet je podijelio odbornike u trebinjskom parlamentu. Dok gradska opozicija tvrdi da je budžet nerealan i da izražava samovolju gradonačelnika Slavka Vučurevića, pozicija je sigurna – budžet je opravdan i zasnovan na svim validnim parametrima.

Ovogodišnji budžet imao je rekordan broj amandmana. SNSD je uložilo 12 amandmana, od kojih niti jedan nije prihvaćen. Sreće sa amandmanima nisu imali ni NDP, koji je predložio 7, kao ni DNS koji je na budžet imao čak 16 amandmana.

[mhc_antrfile naslov=”Budžet za 2016. godinu za 18,7 odsto veći u odnosu na rebalansirani budžet za 2015. godinu”] Skupština grada Trebinja usvojila je danas budžet za 2016. godinu u iznosu od 24.920.000 KM. Budžet je za 50.000 KM manji u odnosu na nedavno usvojeni nacrt, a veći je za 18,7 odsto od rebalansiranog budžeta za 2015. godinu.
[/mhc_antrfile]

Svih šest predloženih amandmana SDS-a i jedan NDP-ov amandman su prihvaćeni.

SDS-ovi amandmani se odnose na izvodjenje asfaltnih radova u naselju Rupe, Todorici 2 i Volujac, na obezbjeđivanje sredstava za izgradnju istorijskih spomenika, te na sredstva za vodosnabdijevanje pet sela.

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević odbacuje kao neprmišljene i zlonamjerne sve kritike SNSD-a na usvojeni budžet. On je izrazio zadovoljstvo što je Skupština, kako je istakao, u projektovanom terminu usvojila budžet za narednu godinu. Gradonačelnik je siguran – budžet je realnost i plod rada ove administracije.

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević (FOTO: Moja Hercegovina)
Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević (FOTO: Moja Hercegovina)

„Idemo sigurnim stopama u najveći budžet u istoriji lokalne zajednice Trebinja koji se mogao napraviti. Budžet je potpuno realan. Mislim da će biti i premašen. Mi ćemo uskoro izaći sa jasnim dokumentima da je ova gradska uprava uradila više u infrastrukturnom smislu nego SNSD u proteklih osam godina. Pokazaćemo da Trebinje ide naprijed, a ne nazad. Bez obzira što je pet miliona maraka ostalo u Bobar banci, to nije bila prepreka da Grad Trebinje 20015. godinu završi pozitivno. Mi smo prema svim dobavljačima izvršili sve svoje obaveze, kao i prema sportu, kulturi, socijalnim kategorijama, stipendistima i ostalo. Ponosan sam na ovu upravu i na ove građane. Ovi koji su uništili RS dižu dreku i dizaće je uvijek, jer kaže narod – ako zvijer satjerate u ćošak ona nema ništa drugo nego da kopa oči“, poručio je Vučurević.

Šef kluba odbornika SNSD-a u trebinjskoj Skupštini Zdravko Butulija tvrdi da veliki broj amandmana na prijedlog budžeta svjedoči o tome kako je ovaj dokument loše pripremljen. Iako su svi njihovi amandmani odbijeni, on tvrdi da su bili i te kako smisleni i prihvatljivi.

Šef kluba odbornika SNSD-a u trebinjskoj Skupštini Zdravko Butulija (FOTO: Moja Hercegovina)
Šef kluba odbornika SNSD-a u trebinjskoj Skupštini Zdravko Butulija (FOTO: Moja Hercegovina)

„Nažalost, vidjeli ste da ni cijela skupštinska većina nije bila za ovaj budžet. Čak i neki amandmani opozicije su od strane pozicionih odbornika podržani. Ovaj budžet je usvojen sa minimalnim brojem glasova. Mi smatramo da su pojedini dijelovi budžeta ovako odoka projektovani. Ova administracija za 2015. godinu nije uspjela da ostvari plan kapitalnih ulaganja i s tim u vezi naš strah da to neće biti urađeno ni u 2016. godini je opravdan“, kazao je Butulija.

SDS-ov odbornik Milan Kovač kaže da je svaki budžet aktuelne većine usmjeren u pravcu interesa građana Trebinja.

„Ovaj budžet je i te kako ostvariv i moguć i naravno da ne stoje sve primjedbe koje se odnose na to da budžet nije razvojni. Svaki budžet koji je usvojila ova skupštinska većina je bio razvojni i to pokazuju različiti infrastrukturni projekti na području ovog grada koji su treutno u izgradnji i čiji završetak uskoro očekujemo. Ova gradska administracija je nastavila jedan proces koji je bio zakonska obaveza, a to je da se prodaje višak imovine kojom raspolaže gradska uprava, a koja nije u funkciji same gradske uprave“, rekao je Kovač.

Na početku 35. skupštinskog zasijedanja saopšteno je da je Vladislav Vladičić iz SNSD-a zbog nespojivosti funkcija podnio ostavku na svoj odbornički mandat. Vladičić je imenovan za direktora Regulatorne komisije za energetiku RS, a prema potvrđenim rezultatima izbora iz 2012. godine njegov odbornički mandat trebalo bi da preuzme Vera Bulut.

Klimava skupštinska većina, ili samo želja opozicije?

Komentarišući navode gradske opozicije da nedolazak na današnje zasijedanje odbornika Pokreta za Trebinje i njihovo navodno neslaganje sa usvojenim budžetom u stvari najavljuje osipanje gradske opozicije, Vučurević kaže da je izglasavanje budžeta pokazalo da je gradska opozicija čvrsta i sigurna.

„Evo vidite, znači skupštinska većina se raspala, pa onda usvojila budžet. Postoje ljudi koji nekad mogu da dođu na skupštinu, nekada ne mogu. Mi imamo tvrdu većinu. Naše osipanje je jedino što SNSD u ovom trenutku želi. Oni žele haos i propast svima, samo da je dobro njima. E neće moći. Svako ima pravo da se naljuti nekada. Mi smo projektovali budžet. “Pokret za Trebinje” je učestvovao u pripremama budžeta i prije nego što smo ga poslali na saglasnost u ministarstvo, naknadna pamet je nekad suvišna. Mi smo dobili saglasnost i držimo se onoga što smo usaglasili. Možda se danas neko ljuti, ali sutra će se već otrijezniti i vidjeće da nije imao razloga. Sve je to prolazno“, ističe Vučurević.

Odbornik “Pokreta za Trebinje” Momčilo Bodiroga rekao je medijima da ova stranka nije prisustvovala sjednici u skladu sa odlukom koja je donesena na sjednici predsjadništva stranke, a razlog je, kako kaže, što ”nisu učestvovali u izradi budžeta”.

„Nismo mogli da podržimo nešto u čijem radu nismo učestvovali. Dogovorili smo se da ponudimo neke amandmane kako bismo unaprijedili budžet. Trebalo je da nas Odjeljenje za finansije do ponedjeljka obavijesti da li su naši amandmani dobili saglasnost, međutim do juče nam se niko nije javio. Nismo mogli kao stranka da preuzmemo odgovornost za budžet u čijoj izradi nismo učestvovali“, kaže Bodiroga.

Na pitanje da li će Pokret za Trebinje napustiti vladajuću većinu, Bodiroga odgovara da je ova stranka i dalje otvorena za saradnju sa svim političkim partijama koje rade dobro za Trebinje.

„Pokret za Trebinje nema postpisan nijedan koalicioni ugovor sa partijom, ali ima ugovor o podršci sa gradonačelnikom. Od predizbornih obećanja on je prema nama ispunio oko 30 odsto, dok je ostalo sve na čekanju“, rekao je Bodiroga i dodao da će prisustvo odbornika Pokreta za Trebinje na narednim sjednicama gradskog parlamenta zavisiti od odluke organa partije.

Zdravko Butulija je kazao da očekuje da će u narednom periodu nezadovoljstava u skupštinskoj većini biti sve više i više, jer je, kako tvrdi, sve vrijeme u skupštini ovdje prisutna samovolja gradonačelnika, na koju su, podsjeća Butulija, ranije upozoravali.

Nikolija Bjelica

0 Shares
0 Shares
Copy link