Početna  /  Tači: Srbija će u bliskoj budućnosti priznati Kosovo
Srbija

Tači: Srbija će u bliskoj budućnosti priznati Kosovo

Dijalog između Kosova i Srbije nema alternativu, kao i dobrosusjedski odnosi, ocijenio je predsjednik Kosova Hašim Tači koji smatra da će Srbija u bliskoj budućnosti donijeti odluku o priznanju nezavisnosti Kosova.

(Foto: Beta / AP)

Tači je za Glas Amerike rekao da je dijalog u interesu “obje države, regiona, ali i međunarodnog faktora na Kosovu”.

“Mir između Kosova i Srbije znači mir i stabilnost cijelog regiona, evroatlantsku perspektivu za Kosovo i evropsku za Srbiju. Obje strane će imati korist”, ocijenio je Tači.

“Želim da vjerujem da će nova stranica u dijalogu, koja će biti otvorena između dvije države biti finalna faza”, rekao je Tači i da će obezbijediti perspektivu za integraciju Kosova u UN i ubrzati evropske integracije Srbije.

Tači je rekao da je važno za SAD, novu administraciju, da ima jasnu poziciju o procesu dijaloga i da samo zajedničko angažovanje Unije i SAD, drugih faktora, može dovesti do trajnog, efikasnog, sprovodivog sporazuma i konačnog dogovora koji će podrazumijevati članstvo Kosova u UN.

On je najavio i da će se raditi na sveobuhvatnoj normalizaciji državnih odnosa, ali i pomirenju između dva naroda jer je to u interesu Kosova, Srbije i regiona.

“Što se tiče priznanja, to će se dogoditi u bliskoj budućnosti, u trenutku koji srpske institucije odrede”, rekao je Tači.

“Mi ne možemo nametati ili njihovu agendu što se tiče priznanja Kosova, ali je sigurno da Kosovo i Srbija ne mogu ostati u statusu kvo, već se moraju ubrzati evropske i evroatlantske integracije Srbije i Kosova i da jedni druge ne uslovljavamo”, objasnio je Tači.

Dačić: Tači živi u paralelnom svijetu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je da Srbija nikad neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

“Hašim Tači očigledno živi u nekom svom snu i paralelnom svijetu”, ocijenio je Dačić reagujući na Tačijev intervju.

“Vrijeme je da se Tači probudi iz fatamorgane, jer samo dijalog i kompromis može dovesti do trajnog rješenja. Ultimatumi i prevare neće proći”, naglasio je Dačić u saopštenju dostavljenom iz Minsitarstva spoljnih poslova Srbije.

0 Shares
0 Shares
Copy link