Početna  /  Svjetski zvaničnici odali počast žrtvama Srebrenice
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

Svjetski zvaničnici odali počast žrtvama Srebrenice

  Srebrenica-Povodom obilježavanja 22.godišnjice zločina u Srebrenici, oglasili su se svjetski zvaničnici koji su odajući počast žrtvama, između ostalog pozvali na izgradnju bolje budućnosti i pomirenja u Bosni i Hercegovini. 

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars Gunar Vigemark danas je na komemoraciji u Srebrenici rekao da je zajednička dužnost svih da pamte šta se desilo na ovom mjestu.

“Danas odajemo počast žrtvama u Srebrenici.Prije nešto više od dvije decenije, u samom srcu Evrope i pred našim očima desila se velika tragedija zbog koje danas ime Srebrenice priziva slike porodica, žena i djece koji su ubijani i čiji su životi oduzeti”, kazao je Lars Gunnar Vigemark.

Vigermark je dodao da se nikada ne smiju zaboraviti mračni dani od prije 22 godine, kao i to da da se osnovna ljudska prava zanemaruju zbog “uskih interesa i kratkoročnih političkih poena”.

Morin Kormak, ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, poručila je danas u Potočarima na komemoraciji u u Srebrenici da je tu kako bi izrazila trajnu podršku i posvećenost svim žrtvama. Kormakova je izjavila da je došla u ime naroda i Vlade SAD-a, koji ostaju trajno posvećeni tome da se zadovolji pravda za žrtve Srebrenice.

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutjeres je uoči 22. godišnjice u Srebrenici pozvao sve da iskreno pogledaju prošlost i osiguraju da zločini koji su počinjeni nikada ne budu ponovljeni.

“Međunarodna zajednica i UN prihvatili su svoj dio odgovornosti za tragediju koja se dogodila u Srebrenici i naporno su radili kako bi naučili lekcije iz svojih propusta”, rekao je on.

Istakao je kako za izgradnju bolje i zajedničke budućnosti različite zajednice u BiH moraju prepoznati tragedije prošlosti.

“Ujedinjene nacije su potpuno posvećene podršci naporima za obnovu i pomirenje, kako bi se postigli održiv mir, pravda i dostojanstvo za sve”, naveo je.

I šef misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur oglasio se danas povodom Srebrenice, izrazivši nadu da će sve žrtve pronaći svoj mir.
“Srebrenica je mjesto najvećeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Nadamo se da će i 71 žrtva koju danas sahranjujemo pronaći svoj smiraj uz preko 6.500 identifikovanih i pokopanih”, izjavio je Džonatan Mur, šef misije OEBS- a u BiH.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap