Početna  /  Svjedoci odbrane na suđenju Bilećaninu: Nenad Dželetović nikoga nije maltretirao
Hercegovina Trebinje

Svjedoci odbrane na suđenju Bilećaninu: Nenad Dželetović nikoga nije maltretirao

TREBINjE – U nastavku suđenja Bilećaninu Nenadu Dželetović za ratni zločin počinjen u ovom gradu, danas je pred trebinjskim Okružnim sudom svjedočilo pet svjedoka odbrane koji su kazali kako je Dželetović bio poznat kao miran momak, te da nisu čuli da je nekoga od zarobljenika u bilećkoj kasarni “Moša Pijade” maltretirao.

Okružni sud u Trebinju Foto: Moja Hercegovina
Okružni sud u Trebinju Foto: Moja Hercegovina

Svjedok odbrane Boris Bošnjak, koji je bio čuvar u bilećkoj kasarni od maja do 18. avusta 1992. godine pred sudom je kazao da je u ovom periodu u kasarni bilo osam do devet stražara, a zatvorenika je bilo oko 500, pa je posao stražara bio veoma težak.

Pojasnio je da je opasnost prijetila iznutra, od zatvorenika, ali i spolja.

Na pitanje Dželetovićevog advokata da opiše kakvu su opremu imali čuvari, Bošnjak je kazao da su neki nosili pištolje, a samo neki od njh gumene palice.

„Bile su dvije-tri palice, ali to nikako nisu bile električne palce. To su bile gumene palice i nisu imale željeza u sebi“, pojasnio je Bošnjak, te dodao da je u kasarnu došao kao vojnik, po naređenju, ali da prethodno čuvari nisu imali nikakvu obuku.

Na pitanje da li mu je poznato ime Ivica Puljić, Bošnjak je rekao da ne može da se sjeti Ivice Puljića, ali da su mu poznate priče kako su Puljići „poznate Ustaše iz Drugog svjetskog rata“.

Tužiteljka je prigovorila na iskaz svjedoka, jer se, kako je rekla, protiv Bošnjaka vodi sudski spor u Sarajevu.

Drugi svjedok Miomir Damjanac, koji je bio čuvar u bilećkoj kasarni krajem maja i početkom juna 1992. godine, rekao je da u bilećkoj kasarni nisu bili zarobljeni djeca, žene i starci.

Dodao je kako se ne sjeća grupe zarobljenih Hrvata, pa ni Ivice Puljića, o kome, kako je kazao, nije ništa čuo.

Damjanac je povjedočio kako se iz tog perioda sjeća Nenada Dželetovića, navodeći da je bio pristojan i disciplinovan, te da on nije čuo to da je Dželetović nekoga uznemiravao.

Damjanac je rekao kako misli da Nenad Dželetović nije sa sobom imao palicu.

„Stražari su imali standardnu opremu – pištolj, imali su pravo i na gumenu palicu, koju nisu nosili svi stražari, kao i automatsku pušku, koja je stajala na određenom mjestu za slučaj potrebe“, posvjedočio je Damjanac.

Svjedok Dušan Koprivica rekao je da stražari nisu mnogo toga znali o zarobljenicima i da je njihov zadatak bio da održavaju disciplinu. Takođe, kazao je da se ne sjeća Nenada Dželetovića iz tog perioda, kao i to da nije čuo za Ivicu Puljića, niti za njegove povrede.

Na iskaze Koprivice i Damjanca tužiteljka je uložila prigovor

Svjedok Nazif Hajrović je u bilećkoj kasarni bio zarobljen od 5. maja do 4. jula 1992. godine.

Kazao je da su ga poznanici zarobili pod izgovorom da ide na informativni razgovor.

„Došao sam prvo u sobu 5 u bilećkoj kasarni. Bilo je tu Hrvata i Bošnjaka, ali i pet-šest Srba. Prvobitno je u toj sobi bilo petnaestak ljudi, kasnije se to još više napunilo jer su ih dovodili. Kasnije sam prebačen u drugu sobu, a potom u sobu gdje je bio Ivica Puljić“, rekao je svjedok Hajrović.

Na pitanje da li je čuo da je neko tukao Ivicu Puljića, svjedok je rekao da nije čuo za takav događaj do 4. jula – do kad je bio zarobljen.

Nalasio je da su čuvari u kasarni nosili policijske uniforme i dodao da su uglavnom imali „korektno ponašanje“. Među onima koji su bili korektni, posvjedočio je Hajrović, bio je i Nenad Dželetović.

„Njega je svako upoznao jer je htio da kontaktira sa svima i odgovarao je svima bez neke drskosti. Ja sam pričao s njim, pitao sam ga za neke komšije. Neljudi su vrebali da nas uvijek udare, a Dželetović nije to radio nikada. Svakome je dao da izađe u WC, nekima je čak donosio i lijekove. Ja sam uvijek o njemu lijepo pričao“, kazao je Hajrović.

Svjedok Rezalija Lizde je, takođe, bio jedan od zarobljenika u bilećkoj kasarni. On je pred Sudskim vijećem kazao da u vrijeme zarobljeništva nije znao niti vidio Ivicu Puljića, a da je Nenad Dželetović bio čuvar koji je sa zaroboljenicima često pričao.

„Nisam vidio da je ikoga maltretirao“, naveo je Lizde.

Tužiteljka je prigovorila na njegov iskaz, jer su neki svjedoci optužbe kazali da je Lizde prisustvovao događaju opisanom u Optužnici.

Podsjećamo, prema navodima Optužnice, Dželetović se tereti da je u vrijeme oružanog sukoba u BiH, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), neutvrđenog datuma u junu 1992. godine u podrumu bilećke kasarne “Moša Pijade” udarao i maltretirao civila Ivicu Puljića, te time povrijedio integritet jednog civilnog lica i prekršio pravila međunarodnog prava.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. mart.

Nikolija Bjelica

0 Shares
0 Shares
Copy link