Početna  /  (Sv)injac
Teme i komentari

(Sv)injac

“I dok se u ovoj dolini suza živi déjà vu iz Orvelove Životinjske farme u kojoj su sve životinje jednake, ali su neke (svinje) jednakije od drugih, jasno je svima da je težina javnog mnjenja nepoznanica.”

slavica-injac
“Oni koji imaju para, treba da imaju i osnovna ekonomska znanja, te da se raspitaju u koju banku da ulažu svoj novac”, Slavica Injac – direktorka Agencije za bankarstvo RS

“Nema oblasti u koju nismo zašli i koju nismo otvorili i mikroskopski vidjeli neke devijacije koje su bile vješto sakrivene u okviru velikih tema”, naglasila je premijerka Cvijanović najavljujući reforme koje će (potpuno neočekivano) biti teške, ali će doneti dobrobit, da ne kažem blagostanje, maloj ali ponosnoj nam republici.

Žao mi bi naše premijerke, žao mi i savetnika brojnih i preplaćenih, koji joj nisu sugerisali, ako već nije u stanju sama da vidi, da nikakve mikroskope nije ni trebala.

Da  devijacije ovde prosto bodu oči i da je lakše nabrojati stvari koje funkcionišu (da li ih uopšte ima?!), nego pomenuti sve one oblasti, ministarstva, javna preduzeća, šaltere, banke, sve one svakodnevne nepravde koje običnom građaninu jasno pokazuju da živimo u banana republici u kojoj se odluke donose i menjaju u skladu sa interesima moćnih.

Da li je od premijerke bilo suvišno očekivati da reaguje, kada je Slavica Injac koja je (takođe preplaćena) na čelu Agencije za bankarstvo RS, javno poručila da, oni koji imaju para treba da imaju i osnovna ekonomska znanja i da se raspitaju u koju banku pare ulažu. Pitam se da li je ovo devijacija ili poruka da ste prepušteni sami sebi, u stvari zvanična reformska politika?!

Vođeći se tom logikom, bilo bi sasvim prirodno bilo da nas ministar policije upozori da se nikako ne krećemo po noći, jer ako nas napadne lopov ili huligan, ko nam je kriv. Kao punoletne osobe morali smo da znamo da to može biti potencijalno opasno.

Premijerka je istakla da ovo nije vreme komoditeta, ali je izostavila da kaže da se to odnosi samo na obične ljude, građane, kojima, kako je rekla na jednom predizbornom mitingu treba čvrsta ruka, a od Miletove (znalački je dodala), čvršće nema.

Valjda komoditet i nema nikakve veze sa luksuzom, čim je odmah mogla da odvoji 26,6 miliona maraka za zgradu u Istočnom Sarajevu. a da je pritom glava ne zaboli.

Samo su se oglasili neki drekavci, ali oni su više stvar folklora, nego što njihovi prigovori (po pravilu zlonamerni i upereni protiv republike) mogu nešto da promene.

I dok se u ovoj dolini suza živi déjà vu iz Orvelove Životinjske farme u kojoj su sve životinje jednake, ali su neke (svinje) jednakije od drugih, jasno je svima da je težina javnog mnjenja nepoznanica.

Jasno je to i našim gospodarima. Znaju oni da ne služe građanima, već upravljaju podanicima. Zato mogu da pričaju nebuloze i da bez griže savesti podignu veliku apanažu koju su sami sebi dodelili, ne hajući što troše kožu sa leđa, suze, znoj i muku naroda za čiju dobrobit kroje reforme i projektuju budućnost.

P.S. Reče mi jedan čo’ek da je uzalud pisati jer ljudi sve znaju, ali ne mogu da promene, a samo sebi bedu na vrat navlačiš. Svi su znali i da je car go, ali su se tek pošto je izrečeno naglas, osmelili da priznaju sebi i, što je možda još važnije, onom pored sebe.

Milanka Kovačević

Milanka Kovačević

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Od 2003. zaposlena kao novinarka „Radio Gacka“, a od 2013. stalni saradnik internet magazina "Moja Hercegovina".

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali
0 Shares
0 Shares
Copy link