Početna  /  Svetosavskim turnirom u kuglanju KK “Hercegovac” obilježio “punoljetstvo”
bileća Hercegovina Republika Srpska Trebinje Vijesti

Svetosavskim turnirom u kuglanju KK “Hercegovac” obilježio “punoljetstvo”

BILEĆA – Kuglaški klub „Hercegovac“ iz Bileće ove godine proslavlja svoj 18. rođendan, a u čast svog „punoljetstva“ i krsne slave bilećke opštine, Svetog Save, proteklog vikenda održao je svoj prvi Svetosavski turnir na kome je snage odmerilo 30 takmičara iz Banjaluke, Mostara, Trebinja i Bileće.

Svetosavski turnir u kuglanju, Bileća (FOTO: Moja Hercegovina)
Svetosavski turnir u kuglanju, Bileća (FOTO: Moja Hercegovina)

Dvodnevni turnir završen je sinoć, a prvo mjesto zauzeo je Marko Trklja, igrač Kuglaškog kluba „Revita“ iz Banjaluke, inače rođeni Bilećanin koji je ponikao baš u „Hercegovcu“. Drugo mjesto pripalo je Mariju Karačiću iz Kuglaškog kluba „Zrinjski“, iz Mostara, dok se na trećem našao njegov klupski kolega Ivan Krešić.

Iz Kuglaškog kluba „Hercegovac“ kažu da su ponosni na 18 godina rada koje su ostale iza njih, posebno zbog toga što je značajan broj onih koji su ovaj sport učili baš u njihovom klubu i kasnije svojim igračkim kvalitetima napravili zapažene rezultate na državnim, evropskim i svjetskim takmičenjima.

– Pobjednik našeg prvog Svetosavskog turnira, Marko Trklja, višestruki je pojedinačni prvak države u svim kategorijama. Nekoliko puta proglašavan je za najboljeg kuglaša države. On je igrač koji je 2013. godine zauzeo deveto mjesto na svjetskom kupu u Mađarskoj, a 2015. godine peto mjesto na svjetskom prvenstvu u Češkoj. Mladi Marko Vujović osvajač je međunarodnog turnira „Borac 2014“ u kadetskoj konkurenciji. Najbolji je igrač „Junaković kupa 2015“ u Apatinu sa 646 čunjeva i pobjednik „Trofeja Beograda“ u 2015. za mlađe kuglaške kategorije. Takođe, trijumfovao je na međunarodnom turniru u Skoplju u juniorskoj konkurenciji, a trenutno je standardni prvotimac Crvene Zvezde. Miodrag Trklja je aktuelni juniorski prvak Bosne i Hercegovine. Petar Kozjak, koji je ponikao u našem klubu i dugo godina predstavlja čvrst oslonac ekipe, bio je seniorski viceprvak BiH za 2012. godinu – kaže Željko Samardžić, predsjednik „Hercegovca“.

Marko Trklja, pobjednik Svetosavskog turnira u Bileći (FOTO: Moja Hercegovina)
Marko Trklja, pobjednik Svetosavskog turnira u Bileći (FOTO: Moja Hercegovina)

Upravo taj kontinuirani rad sa mladim igračima, kaže on, u klubu i vide kao čvrstu osnovu za izgradnju sigurne budućnosti ovog kolektiva i kao ono što ga naročito karakteriše. Ipak, priznaje, rad omladinskog pogona, uz sve poteškoće koje su se javljale u proteklom periodu, nije bilo lako održati.

– Uspjeli smo da im pružimo miminum neophodnih uslova za treniranje i takmičenje, međutim, mi koristimo tehnološki zastarjelu dvostaznu kuglanu u Domu kulture, koja ne ispunjava uslove za održavanje premijerligaških utakmica, pa smo primorani da domaće utakmice igramo u gradovima udaljenim i preko 100 kilometara – kažu iz „Hercegovca“ naš magazin.

Ništa manji problem im, dodaju, ne prave ni finansije.

– Klub nema stalni izvor finansiranja. Uz kvalitetan sponzorski ugovor koji bi klubu dao stabilnost, mogli bismo da razmišljamo o modernizaciji kuglane ili čak o izgradnji nove koja bi znatno doprinijela smanjenju troškova, te popularizaciji i omasovljenju ovoga sporta u Bileći, a i šire – jasni su bilećki kuglaši.

No, bez obzira na sve, Kuglaški klub „Hercegovac“ redovno učestvuje na svim takmičenjima u organizaciji republičkog i državnog kuglaškog saveza. Četverostruki je prvak Republike Srpske. Kao uzoran sportski kolektiv, dobitnik je nekoliko priznanja i plaketa od strane kuglaškog saveza i nosilac Vidovdanske povelje Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ u Bileći.

Jelena Denda

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap