Početna  /  Svetlana Cenić: Dodika može spasiti samo štampanje novca
Republika Srpska

Svetlana Cenić: Dodika može spasiti samo štampanje novca

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u svom govoru na Sokocu ponovo je zatražio štampanje novca kako bi se riješili nagomilani problemi RS-u. Ekonomska analitičarka Svetlana Cenić u razgovoru za N1 televiziju prokomentarisala je Dodikovu izjavu.

Svetlana Cenić: Bh. društvo je ogrezlo u korupciji (Foto: Moja Hercegovina)
Svetlana Cenić (FOTO: Moja Hercegovina)

“Dodika može spasiti štamparija novca i ništa drugo zbog silnih deficita, dugova i propalih banaka. Zna se kako se deficit pokriva. Ili se stvori suficit kako bi se pokrio deficit, zaduženjem ili štamparijom. Štampariju, na njegovu žalost, nema, ali može da se nada i prodaje maglu ljudima”, kazala je Cenić za N1 televiziju.

Kako kaže, eksprimentiše se sa fiskalnom politikom, svaki dan su sve veći nameti i akcize, a nikakvo rasterećenje ne dolazi.

“Nema većih plata, nema veće kupovne moći… Ko će ulagati? Ljudi razmišljaju kad treba da kreče, a ne da ulažu u nove pogone”, kaže naša sagoovrnica.

Nagomilane finansijske probleme mogao bi spasiti novi kredit MMF-a.

“Malo je to novca koliko treba i to neće stići odjednom. Ali će pomalo stabilizovati prilike. Treba pogledati uslove MMF-a na koje svi pristaju. Ako je tačan podatak, svi pare očekuju 1. jula, ali izbori su u u oktobru. Uslovi se moraju ispunjavati, a izbori su na jesen pa to neće biti baš tako popularno”, dodala je Cenić.

Ona se pita šta su građani dobili nakon što je prije godinu dana potpisana Reformska agenda.

“Povećane namete i veći dug. Ima li ikakvog rasterećenja, išta što je stimulativno za privredu, stanovništvo? Nema. Privreda ovdje nikoga ne interesuje”, kazala je Cenić.

Danas je Dodik izjavio da ukoliko na najavljene proteste izađe 40.000 ljudi, on će podnijeti ostavku.

“Jedino ako opozicija sada uzme 3D printer, pritisnu tasteri i isprintaju 40.000. Mi zaboravljamo koliki je strah. Nezadovoljstvo je ogromno, ali ogroman je i strah”, kazala je Cenić.

0 Shares
0 Shares
Copy link