Početna  /  Švedska mijenja taktiku u borbi protiv korona virusa?
Svijet

Švedska mijenja taktiku u borbi protiv korona virusa?

Porast smrtnih slučajeva i zaraženih COVID-19 virusom u Stokholmu pokrenuo je pitanja o ispravnosti politike švedskih vlasti da se protiv te bolesti bore bez ograničavanja kretanja građana poput većeg dijela Evrope.

Vlade gotovo svih evropskih zemalja su zatvorile škole i donijele drakonske mjere kako bi ograničile kontakte sa potencijalnim kliconošama, a Njemačka je, primjera radi, zabranila okupljanja više od dvije osobe. Od švedskih susjeda Danska i Norveška su zatvorile svoje granice i škole, a Finska je izolovala svoja glavna urbana područja.

S druge strane, Šveđani mogu u restorane, frizerske salone i poslati djecu u školu iako raste broj potvrđenih slučajeva zaraze i smrti od korona virusa, prije svega u Stokholmu gdje se bilježi više od polovine smrtnih slučajeva.

Analiza podataka lokacija pametnih telefona pokazala je da, dok je u većini evropskih država smanjen odlazak na javna mjesta, Švedska ide u suprotnom pravcu.

No švedski liberalni pristup kojim se želi u najmanjoj mjeri narušiti društveni i ekonomski život dolazi na metu kritika jer se u glavnom gradu epidemija širi.

“Nemamo izbora, moramo odmah zatvoriti Stokholm”, rekla je agenciji Rojters Sesiula Soderberg-Naukler, profesor medicinske mikrobiologije na institutu Karolinska.

Ona je jedna od 2300 akademika koji su potpisali otvoreno pismo vladi krajem prošlog mjeseca u kojem se traže strože mjere kako bi se zaštitio zdravstveni sistem.

“Moramo uspostaviti nadzor nad stanjem, ne možemo ići prema situaciji u kojoj ćemo dobiti potpuni haos. Niko ne iskušava taj pravac pa zašto ga mi u Švedskoj moramo prvi ispitati bez dogovora na temelju informacija?” rekla je.

Švedska je u petak izvijestila da ima 612 novih slučajeva zaraze korona virusom te ih je sada ukupno 6000. Broj smrtnih slučajeva dostigao je 333 i sada ih se bilježi 25 do 30 dnevno, po podacima švedske zdravstvene službe.

Oluja u Stokholmu

Sve je više znakova da se virus širi po domovima za starije, uglavnom u prijestonici gdje je dio osoblja bolnica i domova za starije javno upozorio na nedostatak zaštitne opreme poput maski.

Stokholm je, suočen sa, kako su je nazvali lokalni dužnosnici, “olujom” slučajeva COVID-19, postavio poljsku bolnicu u kongresnom centru južno od središta grada i pozvao sve koji imaju određenu medicinsku obuku da pomognu u njezi starijih.

Na konferenciji za medije ovoge sedmice premijer vlade lijevog centra Stefan Lofven odgovarao je na pitanja je li rastući broj slučajeva u švedskim domovima za starije pokazatelj neuspješnosti strategije.

“Ne mislim da je to znak toga. Tako izgledaju stvari po cijeloj Evropi”, rekao je. “Sve vrijeme govorimo da će stanje biti gore prije no što postane bolje”.

Švedska se usredotočila na izolaciju i liječenje bolesnih umjesto na prekidanje velikog dijela života društva.

Zabranjena su okupljanja više od 50 ljudi, srednje škole i fakulteti sada rade onlajn, a građanima je rečeno da ne putuju ako nije nužno, što su sve blage mjere u evropskom kontekstu.

Javno lice švedske borbe protiv pandemije, donedavno malo poznati javni službenik i epidemiolog, Anders Tegnel sada po publicitetu konkuriše premijeru, a on dovodi u pitanje učinkovitost ograničenja kretanja kroz duže razdoblje.

“Važno je imati politiku koja je održiva kroz duže razdoblje, što znači ostati kod koće ako ste bolesni i to je naša poruka”, rekao je Tegnel koji dobija i prijetnje i poruke podrške za svoje upravljanje krizom.

“Zatvaranje ljude u kuće neće dugoročno biti uspješno”, rekao je. “Prije ili kasnije ljudi će ionako izaći.”

Izvor: Index

15 Shares
15 Shares
Copy link