Početna  /  Sve je (sada) po propisu: Opštinska administracija Gacka “ojačana” sa 26 radnika
gacko Hercegovina

Sve je (sada) po propisu: Opštinska administracija Gacka “ojačana” sa 26 radnika

GACKO – Od 1. septembra u opštinu Gacko stiže pojačanje od 26 administrativnih radnika. To su nova/stara lica, primljena na prošlogodišnjem konkursu koji je zbog proceduralnih propusta poništen. Ponovljenim konkursom primljene su iste osobe, a predsjednica komisije Zorica Supić tvrdi da je ovaj konkurs bio potpuno transparentan i u skladu sa zakonom.

Opština Gacko (Foto: Moja Hercegovina)

Prema riječima načelnice Odeljenja za opštu upravu Zorice Supić na ponovljeni konkurs koji je početkom juna raspisan za 26 radnih mesta, javilo se 66 osoba. Naglašava da je ovaj put potpuno transparentno oglas za posao objavljen i na oglasnoj tabli kao i na zvaničnom sajtu opštine. Isto je bilo sa spiskom kandidata i terminima intervjua.

“Prema planu zapošljavanja koji donosi služba načelnika u 2017. godini je predviđeno da se zaposli 26 službenika i namještenika. Raspisan je konkurs i imenovana petočlana komisija čiji je sastav takođe bio javan. Nakon završetka konkursa spisak kandidata koji ispunjavaju uslove sa pozivom na intervju je objavljen i na oglasnoj tabli i na sajtu opštine. Takođe je svakom kandidatu uručen poziv za intervju. Poslije intervjua je komisija napravila rang-list na osnovu kojih je načelnik i izvršio izbor-primljeno je prvih 26 kandidata. Urađeno je sve po zakonu i apsolutno ni jedan propust nije napravljen”, decidirana je načelnica Supić koja je bila i predsjednica komisije.

Zorica Supić (Foto: Moja Hercegovina)

Sa njenom tvrdnom se ne slaže diplomirani ekonomista Milenko Pudar, jedan od kandidata koji je odbijen zbog nepotpune dokumentacije. Smatra da je to odmazda za to što je, uz pomoć Upravne inspekcije “oborio” prošlogodišnji konkurs.

“Konkursna komisija me diskreditovala, odnsno odbila moju prijavu. Nisam bio pozvan na intervju jer sam prošli Konkurs oborio uz pomoć Upravne inspekcije iako sam i sada konkurisao sa istim dokumentima. Ostaje sramna odluke predsjednika komisije Zorice Supić i predsjednika Odbora za žalbe Sretena Grčića koji je odbio moju žalbu. Meni, bez obzira šta god radio i čime se bavio, ostaje ona latinska poslovica koje se ovaj dvojac ne drži Fiat justitia, et pereat mundus“, revoltiran je ekonomista Pudar.

Ove optužbe načelnica Supić u potpunosti negira uz objašnjenje da komisija prošli put nije postupila po zakonu prihvativši dokumentaciju koja ne sadrži relevantan dokaz o radnom iskustvu.

Priznaje da se imena primljenih na oba konkursa poklapaju što objašnjava činjencom da su isti kandidati i na predhodnom konkursu imali najviše bodova i ostavili najbolji utisak. Odbacuje tvrdnje da je na intervjuu bilo protekcija.

“Intervju je vrlo bitan. Na osnovu njega se procjenjuje spremnost za rad, stručnost, vještine, odgovornost, kreativnost, a sve to smo ocjenjivali na osnovu Poslovnika o radu i Pravilnika o procedurama. Oni su prošle godine pokazali najbolje rezultate na konkursu, a radili su na tim radnim mjestima. Ovaj put nije bilo “štele” jer su bili spremni i na bilo koje pitanje koje smo postavljali iz struke davali su tačne odgovore. Imamo pisane tragove sa intervjua i ocjene svakog od članova komisije”, tvrdi načelnica Supić.

Po standardima Zakona o lokalnoj samoupravi u administarciji opštine Gacko potreban je tek svaki peti činovnik. Pred načelnikom Milanom Radmilovićem je i rok do oktobra naredne godine da se ta brojka svede u zakonske okvire. U dosadašnjim izjavama je naglašavao da je neodrživo stanje da broj stanovnika bude jedini kriterijum za određivanje broja zaposlenih u opštinskoj upravi i izražavao uverenje da će zakon morati da se mijenja.

Milanka Kovačević

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Od 2003. zaposlena kao novinarka „Radio Gacka“, a od 2013. stalni saradnik internet magazina "Moja Hercegovina".

51 Shares
51 Shares
Copy link