Početna  /  Sve će to, o mili Gačani, prekriti pepeo
Hercegovina Vijesti

Sve će to, o mili Gačani, prekriti pepeo

GACKO – Kao da nije dovoljna prašina i zračenje otvorenog kopa, Gacko već mjesecima zasipa pepeo iz dimnjaka termoelektrane.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Građani koji nemoćno, sa strepnjom, gledaju u dim na kome čitaju “kancer”, žale se jedni drugima da problem niko od nadležnih ne shvata ozbiljno i da njihov vapaj nema ko da čuje.

Rukovodioci RiTE na pitanja novinara šturo odgovaraju standardnom floskulom “da čine sve što je u njihovoj moći da se situacija stabilizuje.”

Predstavnici lokalne vlasti očigledno ne smatraju da je problem vrijedan njihove pažnje, budući da se do sada nisu oglašavali po ovom pitanju.

Rezultati rada ekološkog inspektora u opštini Gacko su jednaki nuli.

Ako u samom Gacku izostaje vidljivija reakcija ili pritisak, kako očekivati od stanovnika, recimo Prijedora ili Banja Luke, razumijevanje za život u podnožju dimnjaka koji dnevno u vazduh “izbljuje” hiljadu(!!!) tona pepela.

Kao što je “Moja Hercegovina” u više navrata pisala, problem je nastao kada se prošle godine prešlo na “novi” ugalj, koji se dobija otkopavanjem iz tzv. “Povlatne zone”. Budući da je na maloj dubini, njegova eksploatacija je lakša i jeftinija, ali mu je kvalitet neujednačen uz veliki postotak primjesa.

Sagorijevanjem takvog uglja stvara se pepeo drugačijih karakteristika od dotadašnjeg, koji dovodi do zagušenja prilikom transporta cjevovodima. Tada filteri u dimnjaku iskoče, a sav pepeo slobodno odlazi u vazduh.

Javnosti nije poznat podatak koliko je pepela do sada otišlo u atmosferu, ali je i laiku jasno da se radi o ekološkoj katastrofi. Zemljište, biljke, rijeke, u prečniku od 30-tak ili više kilometara su, u zavisnosti od smjera i jačine vjetra, kontaminirani.

Sezona koševine je počela, pa će pepeo biti i dodatak ishrani stoke. Ne smijemo zaboraviti da je Gacko i veliki proizvođač mlijeka i mesa, koji će se naći na rafovima širom RS i okolnih zemalja, prije svega hrvatskog i crnogorskog primorja, pa će, posredno, posljedice, ne znajući, “okusiti” mnogi. Doduše, Gačani će platiti najveći ceh.

Odluka da se eksploatiše ugalj iz “Povlatne zone” koju je donijelo aktuelno rukovodstvo RiTE Gacko, u pepeo je zavila cijelu opštinu i prouzrokovala štete takvih razmjera da se vjerovatno ne mogu ni iskazati u novcu.

Uprkos tome, valjda vođeni devizom da se klin klinom izbija, umjesto da se mijenja ugalj, u Upravi RiTE odlučuju da prošire ekspoataciju u zoni krovinskog uglja. Pa će, kao i prošle godine, preduzeću “Termograding” isplatiti nešto manje od 6 miliona maraka za novih milion kubika otkrivke u “Povlati”.

Ako je suditi po dosadašnjim iskustvima, pepela u Gacku neće faliti.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Milanka Kovačević

0 Shares
0 Shares
Copy link